Claesson tänder till med EM-medalj

En ny svensk löparstjärna tändes på söndagen. Mattias Claesson tog brons på 800 meter EM inomhus i Turin. Men Mattias var inte nöjd med att ha tagit den första svenska löparmedaljen sedan Malin Ewerlöfs silver 1998.
– Jag slarvade bort guldet, sade den 22-åringe Hässelbylöparen efter loppet..

Mattias Claessons temperament är hett och tredjeplatsen var inget han var nöjd med i finalen som blev ett riktigt taktiklopp med långsamma första varv.
Storfavoriten Ryssen Jurij Borzjakovskij hängde av fältet under slutvarvet och vann på 1.48,55. Spanjoren Luis Albetro Marco var tvåa på 1.49,14, 18 hundradelar före Claesson.

Claesson som i helgen sett bättre ut än någonsin med segrar både i försök och semifinal tappade initiativet och lät Borzjakovskij ta kommandot i finalen.
– Om jag bara är jämsides med honom är det 50/50 vem som vinner, suckade 22-åringen som bara springer för att vinna.
Trots att Borzjakovskij gjort världens näst snabbaste tid på 800 meter inomhus och har ett personbästa som är mer än tre sekunder bättre är Claesson nu beredd att utmana världens bästa löpare.

– Här i Turin var jag långt ifrån en riktig storform, men i juni ska jag vara förberedd och i toppform i augusti – då kommer det att gå undan. Jag tycker absolut jag ska kunna ta mig till VM-final i Berlin.

Claesson hade en motig säsong 2008 resultaten kom aldrig, och han fick inte åka med till OS i Peking. Ett tag funderade han till och med att sluta med löpningen.

– Mitt mål är att vinna OS-guld i London 2012. När jag inte trodde på det själv så ville jag inte fortsätta.
En resa till New York i höstas för att hälsa på klubbkompisen Tor Pöllänen som pluggar i vid ett universitet i New York fick honom att tänka om:
– Jag fick tillbaka lusten att springa. Och nu tävlar jag för att jag vill springa – och nu tror jag på att jag kan vinna OS-guld i London igen.

  • Resultat final 800 m inne-EM 2009:
    1) Yuriy Borzakovskiy, RUS, 1.48,55
    2) Luis Alberto Marco, ESP, 1.49,14
    3) Mattias Claesson, SWE, 1.49,32
    4) Adam Kszczot, POL, 1.49,52
    5) Manuel Olmedo, ESP, 1.49,77
    6) Marcin Lewandowski, POL, 1.49,86