Claes Nyberg gör maratondebut på söndag

På söndag gör 32-åriga Claes Nyberg sitt första maratonlopp. I fjol bestämde den f.d. EM-tvåan i terränglöpning sig för ta steget upp och prova på den klassiska distansen 42195 meter.

Orsaken till att det blir Hamburg Marathon på söndag hänger samman med att Claes var sjuk under en period i vintras.
- Från början så hade jag tänkt springa terräng-VM (i mitten av mars). Men så blev jag sjuk i vintras och de gjorde att jag inte fick någon bra terrängsäsong. Därför ville jag ha en halvmara innan jag sprang maran och då passade Haag bra, förklarar Claes.
Testloppet i Haag den 29 mars gav ett positivt besked i och med att
Claes där hade 1.03,19 som var personbästa och då inte var mer än 22
sekunder från Hässelbys Åke "Biten? Erikssons "svenska rekord" på
distansen.
Att få ett sådan besked gav ju ett självförtroende inför den dubbla distansen.
- Jag har kunnat träna i tio veckor nu inför maran och i tre av dessa ha jag varit uppe på 20 mil per vecka. Därefter var jag nere i Italien på ett läger och då blev det 18 mil, fast då hade jag börjat med neddragningen
inför Hamburg.
- Och den här veckan har det bara varit ruskigt lugnt.
När Claes säger "ruskigt lugnt" så hörs det på honom att han är väldigt löpsugen och han är tvungen att ta promenader för att hålla löpabstinensen nere.
- Jaha, de är lite jobbigt.
Men snart skall Claes få utlopp för sitt löpbehov och det när han på söndag ställer sig på startlinjen för att springa sitt första maratonlopp och de efter att på träningen sprungit 33 kilometer som längst.
Klockan 09.00 på söndagsmorgonen gäller de för då smäller skottet för löparna i Hamburg Marathon. Och där Nyberg tillsammans med sin tränare Christian Augustsson har planerat en öppningsfart i 2.13-tempo, vilket skulle innebära att Claes vid pass klockan 11.13 skulle springa i mål på Karolinestrasse i Hamburg.

FOTNOT: Svenska årsbästat på maraton har Magnus Bergman, Enhörna IF, med tiden 2.18,41 från den 23/2 i Sevilla. Magnus som idag kommer hem från sitt traditionella träningsläger på hög höjd Colorado på
andra sidan Atlanten. Och där han bland annat vunnit ett 5
kilometerslopp utanför Denver.

Läs mer om Hamburk Marathon: www.marathon-hamburg.de