Buuds största framgång - tvåa i Comrades

Foto: Peter Fredricson

På söndagen svarade svenska ultrastjärnan Jonas Buud för sin hittills kanske främsta prestation när han blev tvåa i Comrades Marathon, 86,6 km mellan Durban och Pietermaritzburg i Sydafria, världens största och mest anrika Ultramaraton.
- Det här slår allt! Absolut det bästa jag presterat i karriären och det känns helt underbart just nu!, säger Jonas Buud

Det var säkert 30 grader när jag gick i mål och dessutom var det ganska blåsigt. Det kändes som jag hade en varm fön rakt i ansiktet sista 3 milen.



Comrades Marathon är loppet som alla inbitna ultralöpare drömmer om att genomföra. I år stod nära 18000 löpare på startlinjen. Jonas har prövat lyckan i loppet förut och var fyra 2011. Men förra året, 2012, blev Jonas "bara" 65:a, mycket beroende på att han hade sprungit VM i Italien bara fem veckor innan.

Misstaget skulle inte göras om i år. Hela vintern och våren har Jonas fokuserat på loppet i Sydafrika.
När löparna stod på startlinjen för årets Comrades Marathon utanför statshuset i Durban 05.30 var det alltså en revanschsugen Buud som väntade på att få genomföra de tuffa 86,6 km från Kusten (Durban) upp till Pietermaritzburg (total höjdstigning 1.630 m).
Men Jonas följde inte med i den första rusningen, som faktiskt håller i sig fram till "Halfway-mark", 43,3 km.

I loppets inledning låg Jonas på en ungefärlig 50:e plats för att vid 52,3 km avancerat till en 20:e plats i fältet.
Vid 50 km började många löpare få det rejält besvärligt i den allt mer tryckande värmen (ca 30 grader) och en kraftig motvind gjorde inte loppet lättare. Perfekt för Buud som inte har hög fart som sitt signum utan löper på styrka och överlägsen uthållighet gentemot sina konkurrenter.
Vid passering i Campertown 21 km från mål hade Jonas avancerat till en 9:e plats för att ytterligare plocka två placeringar till vid passering "15 to go". Vid elva kilometer kvar vid sista vätskekontrollen passade Jonas på att ta sig fram till en femte plats.

Berätta hur din klättring i loppet gick till!

– Jag gjorde som för två år sedan och öppnade väldigt lugnt, eller egentligen är det alla dom andra som springer så enormt jäkla fort i början så tanken var att inte gå med där utan hålla min fart redan från start.
– Det var bland annat en ryss som gjort 1.37 på Lidingöloppet som startade väldigt fort. Han höll halva loppet son blev han väldigt trött.



Blev du aldrig orolig närså många löpare stack iväg?


– Lite orolig var jag nog men det var samma för två år sedan och jag vet att många springer alldeles för fort för att hålla. Sen blir det en bra känsla att kunna plocka folk hela tiden och med 6-7 km kvar var jag uppe så att jag kunde springa förbi både tvåan och trean samtidigt.



På webbsändningen syntes det och det var riktigt trötta ben på dom som låg i täten i backarna där på slutet. Är det en tuff avslutning?


– Nej, jag tycker inte det är slutet som är tufft, utan den tuffa stigningen är på första halvan. På slutet av loppet är det ”bara” några kortare brant motlut.

Lite tufft måste det varit då topplöparna fick gå uppför?


– Ja, både han som vann och dom såg låg före mig tvingades gå uppför på slutet och då kan man plocka!



Hur var de yttre omständigheterna?



– Det var väldigt, väldigt varmt. Det var säkert 30 grader när jag gick i mål och dessutom var det ganska blåsigt. Det kändes som jag hade en varm fön rakt i ansiktet sista 3 milen.



Hur har det känts nu efteråt?



– Det är det klart största jag gjort och slår allt annat inom löpningen för mig. Uppmärksamheten här i Sydafrika är enorm och jag hoppas det når hem till Sverige också.


Det når absolut hem till Sverige också, 86,6 km i snitt på drygt 3.50 minuter per kilometer med en hårfön inställd på 30 grader mot kroppen imponerar.

Resultat Comrades Marathon 2013
• HERRAR
1 Claude Moshiywa, Sydafrika, 5.32.09
2 Jonas Buud, Sverige, 5.41.21
3 Mpesela Ntlosoeu, Lesotho, 5.43.38
4 Ludwick Mamabolo, Sydafrika, 5.45.49
5 Johannes Kekana, Sydafrika, 5.46.27
6 Henry Moyo, Malawi, 5.46.52

• DAMER
1 Elena Nurgalieva, Ryssland, 6.27.09
2 Olesya Nurgalieva, Ryssland, 6.28.07
3 Irina Antropova, Ryssland, 6.44.36
4 Joasia Zakrzewski , Storbritannien, 6.53.29
5 Charne Bosman, Sydafrika, 6.53.35
6 Marina Zhalybina, Ryssland, 6.56.55

Comrades Marathon, som avgjordes för första gången 1921, är världens äldsta, största och mest kända ultratävling. Loppet går mellan de sydafrikanska städerna Durban och Pietermaritzburg. Vartannat år går loppet ned från Pietermaritzburg på 600 meters höjd till Durban vid Indiska Oceanen och vartannat år går loppet uppför. I år gick loppet uppför.