Buud till löparna i Ultravasan: Gå!
Svenska ultrastjärnan Jonas Buud siktar på seger när den första upplagan av Ultravasan avgörs - 90 kilometers löpning på Vasaloppsbanan mellan Sälen och Mora. Jonas kommer själv att försöka springa med en fart på 4.30 minuter per kilometer. Rådet till de många motionärerna är att ta det lugnt.
– Gå mycket redan från början, säger Jonas i intervjun med Anders Szalkai inför lördagens lopp.
På lördag avgörs premiärupplagan av UltraVasan. När loppet öppnade sin anmälan för runt ett år tog de utannonserade 800 platserna på 90 km sträckan från Sälen till Mora slut på några minuter. Därefter har fältet fyllts på med både elitlöpare och löpare från utlandet.
I anmälningslistan finns det drygt 900 löpare på den längsta sträckan. På den kortare 45 km sträckan som erbjuds, UltraVasan45, som startar i Oxberg och är runt 570 löpare anmälda. Dessa siffror gör UltraVasan till Sveriges största ultralopp.
Vasaloppsarrangörerna har förutom satsningen på ett stort startfält siktat in sig på att ha en stark elitklass. Inbjudningar och fina prispengar har lockat några av världens bästa ultralöpare i både herr och damklassen. Bland anant kommer världsettan på 100 km, vinnaren i Stockholm Ultra 2013, Steve Way, till start.
Att Ultravasan överhuvudtaget blir av beror mycket på den svenska världsstjärnan Jonas Buud. Jonas bor själv i Mora och är en av initiativtagarna till att springa den klassiska sträckan från Sälen till Mora.
Jonas imponerande i somras och vann sin åttonde raka seger i högt rankade ultrabergsloppet Swiss Alpine där 78 km, många höjdmeter och alla konkurrenter besegrades.
Jonas som även gjort fantastiska 6.28.59 på 100 km, får utifrån sina ultrameriter och det faktum att han känner till terrängen väldigt bra anses som en av de största favoriterna i att ta hem segern i premiärloppet.
Marathon.se fick en kort pratsund med Jonas inför loppet.
Hur är formen inför lördagens UltraVasan?
– Det känns som den är bra. Återhämtningen efter Swiss Alpine (reds anm. som gick sista helgen i juli) har gått bra och jag sprang Tällberg Halvmaraton helgen efter. Det gick lite segt i början av det loppet, men det släppte efter halva loppet. Sen efter det har jag kört en 10 km-test som kändes bra. Så det är de fartpass jag kört sedan ”Swiss”.
Jag måste givetvis gratulera till att du förlängde din imponerande och smått otroliga segersvit i Swiss Alpine, men en halvmara veckan efter 78 km bergslöpning känns tufft. Hur gör du egentligen för att återhämta dig så snabbt?
– Jag tog det ganska lugnt i början av veckan med riktigt lugna pass, så benen hämtar sig på det. Nyckeln är att ta det riktigt lugnt på de passen jag kör. Ingen anspänning alls utan bara lufsa igenom.
Vad innebär ett lugnt pass för dig?
– Farten är inte ansträngd alls, och inte så långt kanske även om jag faktiskt sprang ”Mora långa rundan” några dagar efter som är 24 km.
Ja, 24 km som ett lugnt pass även om det är ”lufsa-tempo” bekräftar att du verkligen är extremt bra på att klara ultradistanserna. Men direkt efter Swiss Alpine, känner du inget då i benen?
– I år tyckte jag att jag återhämtade mig väldigt bra. Jag kände mig fräsch redan dagen efter loppet. Inga skavanker som kändes vilket det kan göra ibland. Mina lår som jag brukar ta stryk i, kändes helt okej. Visst är jag sliten, men känslan var ändå riktigt positiv.
Om du nu körde ett 24 km pass som återhämtning, funderar jag runt hur kort ditt kortaste pass är i din löparvardag hemma?
– Det är en mil, nej 11 km är den kortaste rundan jag kör. Så det blir inte ofta något kortare än så.
Nu är UltraVasan bara några dagar bort, hur ser din träning ut precis på slutet inför loppet?
– Jag kommer åka upp till Mångsbodarna med fyra dagar kvar till loppet, och där kommer vi springa den tekniska delen av banan för att se hur den ser ut nu. Hur blöt den blivit av allt regn. Jag tror att det blir lite knappt två mil. Så det blir sista längre passet. Sen håller jag igång benen fram till loppet med lugn löpning.
Vet du att det är blött och tufft ute på Ultravasans bana?
– Ja, det har ju regnat flera dagar här nu, så visst är det lite blött. Men jag tror inte det kommer bli så blött där det är mindre stigar för det rinner bort bra. Utan det är säkert lite blötare ”längre ner” på banan.
Nu när du testar den tekniska bandelen, kollar du av då vilka skor du ska ha eller är det redan bestämt?
– Ja, jag har bestämt redan vilka skor jag ska köra i. Jag ska köra i en trailsko som heter Fuji Tranier från ASICS. Den funkar för mig och jag tror den passar banan bra.
Vissa delar av banan går på spång, har du någon erfarenhet kring hur halt det kan bli där om det är blött?
– Om det är väldigt blött där blir det också väldigt halt där. Men det enda som hjälper då är metalldobb och det vill man ju inte springa i 85 km i bara för att det 5 km spång. Så man får anpassa fart och steg efter hur det känns på spången.
Har du kollat upp startlistan och dina konkurrenter inför lördag?
– Ja då, det har jag fått berättat för mig vilka det blir. Steve Way känns som den klart tuffaste löparen i fältet. Han har ju sprungit riktigt bra på både 100 km och maraton i år. (reds anm. 6.18 på 100 km och 2.15 på maraton)
– Sen utöver honom tror jag på Thomas Lorblanchet från Frankrike som är riktigt duktig i terräng. Men jag vet dock inte hur han är på de snabbare partierna mot slutet av loppet. Där kan han kanske få problem att hänga med.
Vad har du för taktik?
– Jag kommer som vanligt att försöka göra mitt eget lopp. Jag tror, och hoppas att de andra kommer hänga med mig i början eftersom dom vet att jag känner till banan.
- Och jag kommer ta det väldigt lugnt i första uppförbacken och på första delen av loppet.
Så är det någon som går på redan från start kommer jag inte hänga på, utan köra min fart.
Rent praktiskt, kommer du sova hemma i Mora innan loppet eller åker du upp till Sälen med tanke på att loppet startar så tidigt som kl 05.00?
– Jag kommer att sova hemma. Jag räknade lite på det där, kring var jag skulle sova, och jag hade inte fått sova så mycket längre, kanske 30-45 minuter, om jag hade bott i Sälen. Att få sova i sin egen säng tror jag ger mig mer än att kunna sova något längre.
Är du van att springa så tidigt på morgonen?
– Förr så sprang ganska ofta innan jobbet tidigt på morgonen. Nu kör jag mer enkelpass och förlägger passen senare på dagen. Men jag tror det kommer funka bra, så starttiden känns inte som något problem för mig och jag har inte tränat på det på något vis inför loppet nu.
Hur lång tid tror du att det kommer ta för 90 km i Vasaloppsterrängen?
– Jag tror det kommer ta 6 timmar och 45 minuter, ungefär. Det blir 4.30 minuter/km i snittfart.
Under loppet, hur ser energi och vätskeupplägg ut för dig?
– Det blir sportdryck hela vägen och sen lite gel och ”sånt” som komplement. Men jag kommer inte käka mackor, korv med bröd eller pannkakor. Det hoppar jag över då jag tror att jag klarar mig bra på sportdrycken och energigelen.
Det är ju många som ska springa på lördag och även om elitfältet är mycket bra är de flesta löparna ”vanliga motionärer”. Vad har du som känner banan för råd till de löpare som ska springa 90 km?
– Upplägget på loppet blir det självklart att ta det lugnt. Gå skulle jag faktiskt säga. Gå mycket redan från början innan tröttheten kommer. Början man gå när väl tröttheten kommit tappar man mycket mer tid och kraft än om man gått redan innan man för stunden behövde det. Så växla gång med löpning redan från start blir mitt tips kring upplägget på loppet.
- Sen verkar det ju bli lite regn på eftermiddagen, i alla fall sett utifrån väderprognosen några dagar innan. Så ett annat råd blir att skicka ett komplett ombyte till Evertsberg, utifall det blir regn. Det blir kallt och blött om det regnar och då kan det vara riktigt skönt att sitta där och byta om och få en liten nystart på loppet.
Marathon.se tackar för intervjun och tar till sig tipsen som känns väldigt bra. Vi ser fram mot en spännande tävling och önskar Jonas stort lycka till.