Buud började bra i Bretagne

Svenske världsstjärnan i ultra-löpning Jonas Buud, började säsongen på bästa sätt. Foto: Peter Fredricson

Villken bra början på tävlingsåret - och vilken bra helg det blev för Jonas Buud som efter två dagars tävlande i franska Bretagne vann totalt och kröntes med utmärkelsen ”Defi-Glazig”.

IFK Mora-löparen säkrade segern genom att överlägset springa hem segern på 43 km-distansen, lite mer än 4 minuter före Fransmannen Sylvain Morin. Tack vare söndagens seger toppade även Buud den totala sammanräkningen (där lördagens natt-tävling över 18 km inkluderades) och kröntes med utmärkelsen ”Defi-Glazig”.

– Det känns riktigt bra att få börja säsongen på bästa möjliga sätt. Det finns hopp för en bra säsong även i år säger Jonas efter söndagens uppvisning i de franska skogarna utanför Saint Brieuc, Bretagne.

Efter lördagens tredje plats för Jonas i nattloppet ”Noz-trail 18k”, där Jonas länge låg med i tätklungan på tre löpare men fick ge sig i de sista tekniska partierna och bröt mållinjen 31 sekunder efter segrande David Pasquio, Team Salomon så var det en revanschsugen Moralöpare som stod på startlinjen när den ”långa” distansen skulle avgöras på söndagmorgonen.

Taktiken var att starta försiktigt de första 25-30 km och känna på konkurrenterna samt satsa på en stark avslutning in mot målet. Planen skulle dock snabbt ändras för Jonas då ingen ville sätta fart på loppet i inledningen och redan efter 3 km hade Jonas skapat en lucka på 30 sekunder som sedan snabbt ökade gentemot konkurrenterna.

– Det fanns ingen anledning att lägga sig i kön i starten när det gick så pass sakta och när jag gick fram i täten såg jag snabbt att det blev en lucka. Eftersom jag inte har något problem med att hålla ett högt eget tempo själv var det faktiskt riktigt skönt att få sololöpa avslappnat hela vägen till målet efter 43 km och höra att luckan ner till de bakomvarande hela tiden växte. Jag hade dessutom 31 sekunder att ta in från lördagens lopp till täten då mitt fokus låg på den totala segern.

En oro som skulle visa sig obefogad efter det att lördagssegraren och Team Salomon-löparen David Pasquio aldrig skulle blanda sig i kampen om slutsegern.
Nu väntar närmast för Buud ett veckolångt läger i Portugal i mitten av Mars och därefter en start i Madrids Halvmarathon veckan efter påsk.