Brian plaskade bäst i Vällingby

Ett häftigt snöfall på fredagskvällen som förvandlades till sörja på marken avskräckte en del från att ta sig till Sveriges äldsta maratonlopp, i Vällingby utanför Stockholm. Det slutade med att en löpare som bara hade tänkt springa halva sträckan fortsatte ända in i mål och vann. Brian Buchtrup Nielsen förbättrade på köpet sitt personliga rekord med en kvart.

Torra strumpor var ett övergående fenomen under Vällingby Marathons 39:e upplaga. Smältvatten och slirig snösorbé låg över det drygt milen långa varvet som maratonlöparna skulle snurra på i fyra omgångar. Brian Buchtrup Nielsen tog sig till ABC-staden som ersättning för Berlin halvmarathon som inte blev av. Men efter att ha fått energipåfyllning och pepp av sekondanten Michael Sjöholm efter halva loppet bestämde sig Brian för att ta ett varv till. I slutet på det sprang han om tidigt ledande Anders Rees från Göta och då var det bara ledarcyklisten framför den forne fotbollspelaren och triatleten.
– Och då kunde jag inte kliva av! skrattar Brian med en mugg gulaschsoppa i handen strax efter målgång.
Brian har aldrig tidigare satsat på ett helt maratonlopp. Däremot har han varit farthållare för tretimmarslöparna i Stockholm Marathon.
– Två veckor efter det var jag på semester i Århus och sprang ett maratonlopp till som långpass. Det gick på 2.56 tror jag och är det snabbaste som jag har sprungit.

I Vällingby tog det nästan en kvart mindre. Segertiden skrevs till 2.41.28 och marginalen till närmaste man till slut i det närmaste åtta minuter. Det blev en spurtduell om de två andra pallplatserna. Det var triatleterna Henrik Jaensson och Marcus Hallgren som precis som Brian brutit mot sina ursprungliga planer.
– Vi hade kommit överens om att hålla 4:10/km, men efter fem kilometer hade vi 18 minuter, berättar Marcus, som då beslöt sig för att släppa träningskompisarna Henrik och Filip Larsen.
Filip klev av efter tre varv och Henrik tappade fart och nära målet var Marcus nästan ikapp, men då svarade Henrik och höll undan. Båda klarade sig under 2.50.

Bland kvinnorna var Christin Bergkvist överlägsen. Hon sprang med en klunga som höll sig till en farthållare med ambitionen att komma i mål på 3.15. Efter halva loppet var det nästan ett dussin löpare som höll ihop, men efter det började spricka upp.
– Mina ben stumnade efter två mil, återger Christin som ändå höll ett jämnt tempo.
Hennes tre första varv gick på 49.07, 48.56, 49, 13. Det sista tog två minuter mer, men bar ändå till Christins första seger på 13 maror. En fortsatt uppåtgående trend efter tredjeplatsen på Växjö Marathon i höstas. En kvart efter Christin tog sig flerfaldiga vinnaren Kajsa Friström i mål som loppets tvåa.
121 löpare kom till start i Vällingby, ett par fler än fjolårets antal fullföljande, men den siffran understegs, då en hel del löpare valde att avbryta loppet.