Bråttom boka hotellrum till maran

Med rekordmånga anmälda löpare är det hårt tryck på hotellen i Stockholm helgen 30-31 maj. Endast ett tjugotal hotell har rum lediga mot normala 100-150 med så här lång tid kvar til evenemanget. En av anledningarna till hotellbristen är krocken med Elitloppet på Solvalla.

Helgen med Elitloppet brukar locka 60.000 besökare under tre dagar, varav 65 procent uppskattas vara tillrest publik.
Inte konstigt att det blir ont om hotellrum när det samma helg travas fredag till söndag på Solvalla.

I vanliga fall brukar Stockholm Marathon ordnas första lördagen i juni. Eftersom den i år infaller på Nationaldagen så var det bara att flytta på loppet eftersomd et ska ordnas stor fest i stan även då. Exempelvis kommer Kungafamiljen att åka häst och vagn genom huvudstaden som seden bjuder.

- Vi kan helt enkelt inte lägga vårt lopp den helgen som polisen menar är helt blockad för nationaldagsfirandet. Vi bestämde oss för helgen Solvalla kör, säger Ulf Saletti, tävlingsledare för Stockholm Marathon:
- Ibland måste man bestämma sig för grejer trots att man vet att det inte är optimalt.

För löparna som ska dubblera och springa både GöteborgsVarvet och Stockholm Marathon blir det också tajt med endast två veckor mellan loppen.

Men mest upprört är travfolket som är vana vid att äga sista helgen i maj:
- Elitloppet har körts sedan 1952 och ligger alltid sista söndagen i maj. Ändå blir det så att två så fina evenemang kommer att konkurrera med varandra det här året. Det har varit brist på hotellrum sedan i höstas och då har många Elitloppsbesökare inte bokat sig för boende ännu, säger Kirsten Engström, evenemang- och sponsorchef på Solvalla:

Stockholm Marathons Ulf Saletti igen:
- Vi känner till det där om hotellrummen men har själva inte hört att exempelvis utländska gäster inte kan komma på grund av att de inte fått tag i något hotellrum. Men det är väl det som skiljer travet från vårt lopp. Löparna vet lång tid i förväg att de ska tävla medan travpubliken mera tar det på uppstuds några veckor innan.