Björn och dubbla maror ska locka till Adak

Lilla orten Adak i Västerbottens inland har lyckats komma med på ultralöparnas världskarta. I tolv år har Adakygdens byalag ordnat tiomilaloppet Lapland Ultra. Till 2010 års blir det nu även maraton, halvmaraton och stafett lördag 3 juli.
Ett unikt tillfälle att springa långt - och kanske att få se björn!

- För två år sedan hade vi björn på vägen, säger Leif Bergström till Norran. Jag såg den med egna ögon. Vi har berättat det för deltagarna, många blir väldigt fascinerade av att det kan förekomma björn på banan.

Adak är en liten ort i Västerbottens inland. Fram till 1970-talet fanns här en gruva och idag bor det knappt 200 invänare i samhället. Men intresset och uppslutningen för loppet har varit stort. Byaföreningarna längs banan ställer upp med servicestationer. Totalt är det närmare 20 byaföreningar involverade.

Själva loppet går mer eller mindre längs Skellefteälven. Trots att det är snart tio år sedan det sista Vindelälvsloppet som var en succé på 1980- och 1990-talet pratas det fortfarande om stafetten.
Nu gör Adak ett försök med en egen stafett, enligt eget koncept:
– Man anmäler ett lag, tippar sin målgångstid, kan vara hur bra eller dålig som helst, den som lyckas komma närmast sin tippade tid, får ett mycket fint pris, säger Leif Bergström.