Bekele klarade dubbeln

Sex VM-guld på tre år. Det är Kenenisa Bekeles unika utdelning på Terräng-VM sedan han blivit senior. Han var fullständigt överlägsen på herrarnas långa bana, som slutade med ännu en etiopisk trippel.

Etiopien har övertagit Kenyas hegemoni i terränglöpning. De vann fem av de sex lagtitlar som stod på spel. I det mest prestigefyllda loppet, herrarnas långa bana, syntes kenyanerna längst fram under de tre första varven, men sen lade Bekele in en högre växel. De enda som kunde hänga med var landsmännen Sihine och Gebremariam. Den senare kunde spurta till sig silvret, precis som på korta banan, dagen före. Unge kenyanen Eliud Kipchoge var den som hängde med längst och var fjärde man i mål. Etiopierna plockade även hem juniorklassen då Mebia Tadesse spurtade ifrån favoriten Boniface Kiprop. Ugandiern hade dessförinnan haft initiativet under större delen av loppet.

Kenyas enda triumf kom i damernas korta bana, där Edith Masai tog sin tredje raka titel. Hennes giftiga spurt tog gadden av etiopiskorna med världsmästarinnan på 5000 meter, Dibaba, i spetsen.
Inga svenskar deltog på Terräng-VM.

Resultat Terräng-VM , dag 2

Män 12 km
1. Kenenisa Bekele, Etiopien, 35,52
2. Gebre-egziabher Gebremariam, Etiopien, 36,10
3. X Sihine, Etiopien, 36,11

Kvinnor 4km
1. Edith Masai, Kenya, 13,07
2. Tirunesh Dibaba, Etiopien, 13,09
3. Teyba Erkesso, Etiopien, 13,11

Juniorer 8km
1. Mebia Tadesse, Etiopien, 24,01
2. Boniface Kiprop, Uganda, 24,03
3. Ernest Kimeli, Kenya, 24,16

Samtliga resultat