Bästa guiden för Lidingöloppsbanan

Lidingöloppets bana är bättre än någonsin. Till 2012 års lopp har förbättringar gjorts särskilt på de backiga kilometerna innan Grönsta. Till nytta för alla som springer 15 och 30 km. Men även om stigarna numera håller parkvägsklass så finns backarna kvar.
Häng med i videorna där löparlegenden Anders Gärderud guidar runt banan i tre avsnitt.

Den gamle OS-mästaren Anders Gärderud är uppvuxen på Lidingö med Lidingöloppet som pappa Sven tillsammans med Kacke Carlberg drog igång redan 1965.
Banan har i stort sett haft samma sträckning sedan det första loppet men allteftersom loppet växt har banan trampats upp och idag går loppet mestadels på bra preparerade grusstigar.
I de tre videorna tittar Anders Gärderud tillsammans med Mårten Frendelius och Rickard Olsson på klassiska 30-km loppets tre mil, avsnitt för avsnitt.

– Det är en väldigt ansträngande bana, särskilt den andra halvan av Lidingöloppet ställer stora krav på kondition och även styrka, säger Anders Gärderud.
– Den första milen och den första halvan av loppet är ganska enkel och därmed förrädisk. Drar man på för hårt straffar det sig mot slutet. Avslutningen, särskilt sista milen, den är riktigt tuff. Vi har sett många som har sprungit in i väggen på grund av att man överskattat sina krafter under den inledande milen.


View Larger Map