Bålsta Halvmarathon vill växa för sina talanger

Många klubbar som arrangerar lopp runt om i Sverige vill växa för att ge sina unga talanger chansen att utvecklas.
Bålsta IK är en av dessa.

Det finns många lopp i Sverige som vill utvecklas och växa för att den arrangerade klubben har duktiga ungdomar som behöver stöttning till sin satsning.
Bålsta IK är en av dessa.
– De stora loppen och deras klubbar har det väl förspänt. Det är svårare att få ut den vanlige motionären till de mindre loppen, säger Peter Karlsson, tävlingsledare för Bålsta Halvmarathon.
En tävling som i princip löptes för första gången i lördags.
– Vi har kört två år tidigare, men lite i skymundan. Mest som en liten DM-tävling. I år var det första gången vi satsade på loppet.
Anledningen är att Bålsta IK med 350 medlemmar i Uppsala län vill förbättra och öka deltagarantalet i sin tävling för att kunna ge sina ungdomar chansen.
– Främst så att vi kan satsa och behålla våra duktiga ungdomar. Enda chansen att kunna behålla talangerna är att få igång ett arrangemang som generar mycket pengar.
Bland annat springer Marcus Hallbäck för Bålsta IK. Marcus har vunnit det mesta i P 16-klassen den här säsongen på 800 meter upp till 3 000 meter. Bland annat har Marcus tre USM-guld och ett silver i år och fick debutera i ungdomsfinnkampen trots att han bara är 16 år.

Cirka 200 löpare deltog på halvmaran och ett kortare motionslopp över 7,1 kilometer.
– Till nästa år kommer vi att flytta fram loppet en vecka så att det inte krockar med Hässelbyloppet, berättar Peter Karlsson som vill lyfta fram pendeltrafiken för att komma till Bålsta.

– Tar du pendeln västerut från Stockholm kommer du till Bålsta. Snabbaste dam, Gabriella Samuelsson, studerar i Stockholm och gjorde på det viset, berättar Peter Karlsson.
Gabriella, som är från Gotland, vann loppet med 1.24.42. På herrsidan segrade Johan Lindberg, Uppsala IF, med 1.15.57 före Thomas Jonsson, Stockholm, 1.19.03 och Fredrik Pettersson, FK Studenterna, 1.19.44.