Bahta sitter inte still i väntan på besked
Turerna kring Meraf Bahta fortsätter. Den svenska världsstjärnan som hotas av avstängning väntar fortfarande på besked från Riksidrottsnämnden. Det betyder att det kommer att ta nästan ett år från det att Bahta missade den tredje vistelserapporteringen och därmed bröt mot dopingreglerna innan svensk idrotts högsta instans slutligen avgör detta ärende.
– Det är så klart jättejobbigt för Meraf att gå och vänta så här länge, säger Svenska friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson.
Under vintern har dock Hälle-löparen visat strålande form när hon två gånger brutit den självpåtagna "time-out" som hon tog i november i väntan på beslut.
Sommaren 2018 blev det känt att Meraf Bahta tre gånger under ett år missat att rapportera var hon befann sig vid en viss tid – så kallad vistelserapportering. Ett stort antal elitaktiva i olika idrotter ingår i det internationella antidopingarbett. Dessa aktiva ska kontinuerligt rapportera var de befinner sig för att vara tillgängliga för oannonserade dopingtester. Tre missade vistelserapporteringar inom tolv månader klassas som ett brott mot dopingreglerna och kan maximalt ge två års avstängning.
Riksidrottsförbundets Dopingkommission, som är den instans som utreder dopingärenden, tog under hösten lång tid på sig för att för utreda fallet Bahta. Kommissionen ansåg inte att det fanns tillräckligt förmildrande omständigheter för att direkt fria Bahta och förde ärendet vidare till den dömande instansen som är RF:s Dopingnämnd. Dopingkommissionen yrkade på ett års avstängning för Bahta. (Maxstraffet för denna förseelse är två års avstängning.)
- I början av januari kom beskedet att Dopingnämnden överraskande friat Bahta
- Några veckor senare överklagade Dopingkommissionen att Dopingnämnden friant Bahta.
- Ärendet hämnade då hos Riksidrottsnämnden (RIN) som är den högsta dömande instansen inom svensk idrott. Först om någon månad kommer Riksidrottsnämndens beslut. RIN kan fria Bahta eller fälla henne. Fälls Bahta så fastställer RIN hur lång avstängning Bahta får.
Om Bahta fälls och blir avstängd blir det sedan friidrottens olika instanser som får avgöra hur det blir med resultaten i de tävlingar som Bahta deltagit i sedan hon fått besked om att hon missat tre vistelserapporteringar.
Internationella friidrottsförbundet (IAAF) får besluta om Bahtas resultat på 10 000 meter i EM i somras ska strykas eller ej, och om Bahta får behålla sin bronsmedalj eller om hon tvingas lämna tillbaka den.
Det är inte givet att Bahtas resultat stryks även om hon fälls. Det finns exempel på idrottare som i liknande fall fått fortsätta tävla i väntan på den slutliga domen. Tre missade vistelserapporteringar inses inte vara lika allvarligt som att ha lämnat ett positivt dopingprov.
Svenska friidrottsförbundet, som får fatta beslut om Bahtas resultat i höstens tävlingar, kommer sannolikt att gå på samma linje som IAAF fattat. I höstas vann Bahta två SM-guld i terränglöpning.
– Vi kan bara avvakta och se vad som händer, säger Stefan Olsson. De senaste månaderna har Meraf och hennes ombud agerat. Vi har bara tagit del av dettta.
Bahta visar strålande form
Bahta tog timeout i november vilket innebar att hon missade terräng-EM. Meraf har dock tränat i Sydafrika tillsammans med andra svenska löpare under vintern. I februari tävlade Bahta för första gången sedan i oktober och satte direkt nytt svenskt och nordiskt rekord på 10 km landsvägslöpning med tiden 31.09 – den bästa tiden av en europeisk löpare på mer än fem år. (Europarekordet är Paula Radcliffes 30.21.)
I mitten på mars debuterade hon på halvmaraton genom att bli sexa i Lissabon Halvmarathon på 1.12.08.
De stora scenerna har Bahta dock undvikit.
– Jag har haft dialog med Ulf Friberg (Bahtas tränare) och Johan Wettergren (gren/gruppchef för medel/lång i landslaget men fått beskedet att Bahta inte ska tävla i väntan på besked, säger landslagsledaren Lorenzo Nesi som annars gärna hade sett Bahta i VM i terränglöpning som avgörs i helgen.