Även Kenya riskerar att missa OS

Asbel Kiprop och Elijah Motonei Manangoi säkrade en dubbelseger på 1 500 m för Kenya vid VM i Beijing i fjol. Nu riskerar de två att missa sommarens OS.

I höstas chockade internationella Friidrottsförbundets (IAAF) styrelse en hel idrottsvärld genom att till vidare stänga av Ryssland – en av friidrottens stormakter – från allt internationellt tävlande. Nu är IAAF:s ordförande Sebastian Coe beredd att gå ännu längre:
– Kenyas friidrottare riskerar att stängas ute från sommarens OS i Rio de Janeiro, förklarar Coe.

Det är det kenyanska friidrottsförbundets bristande intresse för att börja arbeta mer aktivt mot doping, som irriterar Coe och övriga i IAAF:s styrelse.
I förra veckan missade Kenyas friidrottsförbund en deadline som Wada (World Antidoping Agency) satt upp när det gäller förbättrat antidopingarbete i Kenya.

Sebastian Coe har förklarat att IAAF kommer att strängt bestraffa varje nation som gjort sig skyldig till att försöka dölja dopingfall.

– Vi vet att ett oproportionellt stort antal av de dopingfall som ger vår idrott dåligt rykte kommer från relativt få nationer. Vi måste vidta åtgärder mot dessa nationer, förklarar Coe för den kenyanska websidan News 24.

Vid friidrotts-VM i somras tog Kenya sju guld, sex silver och tre brons. Kenya toppade därmed medaljkampen före Jamaica och USA.