Asphs andra raka i Påsksmällen

Det var andra loppet för säsongen och andra överlägsna segern när Catharina Asph på Annandag påsk vann Påsksmällen.

Förra helgen ledde hon Startmilen i Örebro från start till mål, nu var Mora-löparen klart starkast under sista halvan av Påsksmällen som avgjordes på vägarna runt Enhörna.

Catharina Asph ledde med 18 sekunder efter första varvet och utökade sedan det försprånget till 59 sekunder på det avslutande varvet. Hon noterade 26.27 på den 7,6 km långa banan.
- Jag tog det lugnt i början. Det är flackt under första delen av banan och det brukar bli en sådan rusning, så jag ville avvakta till backarna började, berättade Catharina.
- Sedan försökte jag hålla tempot under andra varvet.
Susanna Damm från Flemingsberg spurtbesegrade Ulrica Janemon och blev därmed tvåa, precis som i Startmilen.

Herrklassen blev en uppgörelse mellan Kristian Algers och Kent Claesson. De två sprang sida vid sida under nästan hela loppet, men i den långa utförslöpan mot mål var Algers starkast och kunde säkra en hemmaseger med sex sekunders marginal.
Bakom dem kom Magnus Michelsson från Australien på tredje plats. Han var distanserad med sex sekunder efter ett var. I mål skiljde det 26 sekunder till Algers.

Magnus Michelsson är född i Tyresö och bodde i Sverige till han var fem år gammal och familjen flyttade till Australien. Idag är Magnus landslagsman på maraton i Australien. Han var 43:e man i VM-loppet i Edmunton 2001. Nu är Magnus på besök hos släktingar i Stockholm samtidigt som han laddar upp för Hamburg Marathon nästa helg.

Det var skönt vårväder med blå himmel, solsken och fem-sex grader varmt när nu Påsksmällen avgjordes för 28:e gången.