Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Flowlife räddar trötta löparkroppar

Killarna bakom svenska Flowlife

Lucas Wasniewski letade efter en produkt för att förebygga sin mammas spänningshuvudvärk och stelhet i kroppen. Med sig hem hade han en massagedyna som fungerade bra men som mest var stor, klumpig och som Lucas säger “Inte riktigt gjorde jobbet”. Det här var det steg som kom att så ett frö till det som idag är många idrottares mobila massör - Flowlife.

Lucas är VD på Flowlife och driver bolaget ihop med tre andra. De fyra musketörerna började sin företagsresa med att distribuera andra varumärkens massagedynor och proffsverktyg till naprapater och fysioterapeuter, och det var i den perioden som de märkte en stor skillnad mellan proffsverktyg och möjligheten för privatpersoner att få samma kvalitet.

-Det fanns privata verktyg som kändes ganska ogenomtänkta, som ingen fysioterapeut som skulle godkänna och som kostade 2-3000 kronor. De kändes som de hade tillverkats utan vidare omtanke. De professionella verktygen var å andra sidan grymma men kostade omkring 100.000 kronor vilket är onödigt dyrt, berättar Lucas.

-Jag pratade med grundaren till ett bolag vi samarbetade med och han sa: “50 eller 100.000 kronor - det spelar ingen roll, det är på leasing ändå”. Jag gick till ett annat bolag och sa; “Det är lite kort sladd till den här produkten, kunden berättar att det är svårt att använda den” varpå de svarade; “Äh - det fungerar när vi demonstrerar”

- Jag tyckte båda de här resonemangen var lite märkliga och ställde mig frågan; Borde man inte kunna göra bra saker till både privatperson och till de som faktiskt vill ha den här typen av produkter, men till ett rimligt pris?

Nästa generations återhämtning

De har själva varit aktiva inom innebandy, basket och hockey och precis som många andra har det också förekommit skador på bland annat korsband, hälsenor. Men framförallt har de alla känt att man får ont och blir stel i kroppen medans man tränar.

-Vi har pratat med så många som säger: "Jag var värsta talangen, sedan hände det här”. Det finns så många historier kring folk som har ont eller är stela och då började vi kolla runt på vad vi kunde göra för att lösa det problemet, berättar Lucas.

Hej då till trötta muskler

Du uppnår ofta “flow” - när allting i träningen eller livet flyter på och när du både är närvarande och avslappnad i stunden. Om stelhet och smärta är ett hinder för att kroppen skall kunna röra sig optimalt - är Flowlife’s ambition att med enkla, smidiga verktyg hjälpa idrottare att bli av med hindren.

- “Hej då till trötta muskler”, flikar Lucas in.

Han berättar också att det inom fysioterapi finns forskning kring effekten av massage kopplat till träning, Det minskar inflammationer, det ökar återhämtning och minimerar risken för skador. På fotbollsplanen menar Lucas att det flesta skadorna sker i samband med avblåsning.

-En stor anledning till det kan vara det mentala flowet, att man har tappat sitt fokus och när man sedan skall sätta igång igen med full kraft så smäller det, säger Lucas

Flowlifes tanke har hela vägen, från den startlinje som de stod på i augusti 2016, varit att koppla ihop det mentala med det fysiska men att de initialt har valt att fokusera på en produkt som oavsett om du har reumatism eller är aktiv i det svenska landslaget, ger dig möjlighet till ökad blodcirkulation.

“Kraftöverföring inåt”

-Alla våra produkter är godkända och genomarbetade tillsammans med naprapater och fysioterpater och vi samarbetar med Naprapatlandslaget. En generell massagekudde kan vara spetsig och slå på väldigt hårt, medan vi har skapat stora kontaktytor som går djupt in i muskulaturen och skapar en djupgående triggerpunktsbehandling, så att du faktiskt löser upp knutarna på riktigt. Att sitta och peta runt på huden, det kan vara skönt - men det ger inte så mycket effekt, säger Lucas och poängtera att deras kudde inte sönder eller stannar när du lägger hela din kroppstyngd på den.

-Kör så hårt du kan, säger Lucas i ett utrop.

Det självklara valet för återhämtning i hemmet

För att kommunicera använder du din telefon, du har en bil för att transportera, men vad gör du egentligen för att återhämta dig?

-Om man får ont i ryggen så säger de flesta "oj - jag måste boka en massagetid". De vet oftast inte var de skall vända sig och jag tycker inte det ska vara så svårt. Du ska bara kunna ta fram en Flowroller och massera, berättar Lucas.

Flowlife är ett komplement till andra behandlingar och till det man redan gör. Produkterna ersätter inte en fyisoterapeut men ger möjligheten till en alldaglig kvalitativ massage.

-Vill du ha massage varje dag så skall du kunna ha en massör hemma - i form av en Flowpillow. Har du löparknä eller behöver tänja ut dina muskler så skall du kunna ha en Flowroller som du rullar på, menar Lucas.

Idag har Flowlife blivit officiella partners till ASICS Stockholm Marathon, Ramboll Stockholm Halvmarathon, Tjejmilen och Lidingöloppet och det är med entusiasm och genuin passion som Lucas berättar om upplevelsen när han ser trötta löpare korsa målgången;

-Att se när folk kommer in i mål, att se hur de har lyckats med sitt mål och samtidigt se hur trötta de är - men att då kunna erbjuda dem en kudde eller en roller för att snabbt få återhämtning - det är en grym känsla.

De olika arrangemangen ser ett stort mervärde till att erbjuda löpare inte bara en förhoppningsvis fantastiskt upplevelse under loppet - utan att också förlänga upplevelsen efteråt med massage och återhämtning.

Till årets Asics Stockholm Marathon som går av stapeln lördagen 2 juni släpper Flowlife en uppdatering av deras mest sålda produkt - Flowpillow Heat. Den har utvecklats med infraröd värme men också gått från en till tre olika hastighetslägen. De fyra musketörerna - eller Team Flowlife om du så vill kommer tillsammans med de omkring 20.000 anmälda löpare både att dela upplevelsen av de 42.195 meter men också finnas på plats på mässan där man kan prova Flowpillow Heat, Flowroller vibe och Flowfeet.

Lucas uppmanar alla löpare att tänka på sin återhämtning men att också se det som en rolig avslutning av det långa loppet.

-Vi kommer att ha ett stort antal yogamattor utlagda på Östermalms IP där vi tar emot löpare och där man kan återhämta sig tillsammans med andra - vilket också gör det mycket roligare.

Loppet tar inte slut efter sista steget, då börjar återhämtningen. På så sätt kan du förlänga upplevelsen och säga “Hej då, till trötta muskler”

Sara Holmgren

Mer om ASICS Stockholm Marathon 2019