Anorexi
"Fler borde hindras att träna"
Efter att anorektiska Irene Holmqvist portats från simhallen i Västervik går debattens vågor höga. Men Pär Wanby som arbetar med ätstörningspatienter i Kalmar tycker att det är helt rimligt att stoppa dessa personer från att träna.
- Generellt är det så att väger man 30-35 kilo så har man grav undervikt och det kan vara farligt att träna. Risken för att få blodtrycksfall, rytmrubbningar, att drunkna eller svimma i bastun är mycket större än om man väger 40 kilo, säger han.
Alla dessa tillstånd som beror på cirkulationsrubbningar kan innebära fara för livet.
Pär Wanby är medicinläkare och arbetar som konsult för ABC-kliniken vid länssjukhuset i Kalmar där patienter med anorexi och bulimi behandlas. Att hindra personer med ätstörningar från att träna tycker han är rimligt.
- Man är överdrivet försiktig för att stänga av folk från gym. Man vågar inte säga något. Sen vet jag att det händer att man säger åt personer att de inte får träna förrän de har gått upp i vikt, det tycker jag är bra.
En person som lider av grav undervikt behöver komma ur detta tillstånd. För att gå upp i vikt är det viktigt att inte förbränna så mycket kalorier och då är det snarare vila och stillasittande än träning som står på receptet.
Dock kan personer som Irene Holmqvist som länge varit underviktiga klara av de fysiska påfrestningarna med träning.
- Faran är mycket större om du har vägt 50 kilo och gått ner i vikt på någon månad än om du hankat dig fram på 30 kilo i flera år. Kroppen är fantastisk att anpassa sig.
Pär Wanby anser ändå att de so lider av ätstörningar ska hållas ifrån att träna.
- Det är fel signaler till unga friidrottstjejer om man låter en friidrottare som är anorektisk få tävla.
Själv är han till exempel skyldig att dra in körkortet för dem som har grav undervikt. Den ökade risken för cirkulationsstörningar gör att de kan svimma när de kör bil och därför blir en trafikfara.