André ska gå på välling i 100 km

24-årige André Rangelind blev svensk mästare på 100 km i somras med tiden 6:51:27.

– Jag försöker köra långpass varannan dag och varannan dag kör jag dubbelpass.
André Rangelind har i uppbyggnaden inför sin VM-debut på 100 kilometer sprungit 25 mil i veckan. På söndag 27 november är det dags då André och ett mycket starkt landslag med världsmästaren Jonas Buud i spetsen springer VM i 100 km i spanska Los Alcazares.
Marathon.se:s Anders Szalkai fick en pratstund med André inför VM-debuten.

Vid VM i 100 km löpning 2015 firade de svenska löparna stora framgångar, med Moras ultrastjärna Jonas Buud som den främste med världsmästartiteln på den nya svenska rekordtiden 6:22:44. Bakom honom tog Rånäs Fritjof Fagerlund en mycket meriterande 6:e plats och Västerås Henrik Jannborg kom på 13:e plats. På damsidan tog Huddinges Kajsa Berg silvermedaljen och även hon satte nytt svensk rekord med 7:20:48. Fredrikshofs Stina Svensson och Tjalves Frida Södermark följde upp med starka framskjutna placeringar med sina 7:e respektive 12:e platser.
Återigen har Sverige på pappret flera riktigt starka kort, med regerande världsmästaren Buud och Fagerlund i spetsen på herrsidan och med Södermark och Ekerö Runners Sophia Sundberg på damsidan. Två spännande löpare i truppen gör debut i VM-sammanhang. Det är ettan och tvåan från årets svenska mästerskap på 100 km, Ockelbos Elov Olsson och IF Götas André Rangelind. På just SM var det Rangelind som tog guldet, efter att han året innan i sin debut på sträckan gått riktigt i väggen på Stockholm Ultra.

Vad har du för känslor inför VM debuten på 100 km?
– Det har varit säsongen mål hela tiden, så nu börjar det verkligen kännas att man vill springa. Det ska bli riktigt, riktigt roligt.

Hur har din uppladdning mot VM sett ut?
– Det var redan i början av året, som jag först och främst skulle kvala in, så då sprang jag ett 6-timmarslopp som blev kvalificerande utan att jag egentligen formtoppade något där. (André leder världsstatistiken 2016 på 6 timmars löpning med sina 90200 meter, vilket också är nordiskt rekord)
– Så redan innan och sedan efter har fokus legat på mycket mängd. Det känns som jag lyckats med min plan, och mängdveckorna har legat på runt 20-25 mil i veckan, till och med några veckor lite mer än 25 mil. Speciellt nu på slutet in mot VM har jag haft lite tjänstledigt och då har jag kunnat köra på med riktigt bra volym.

Om man ska samla ihop 25 mil på en vecka, hur ser ditt upplägg ut då?
– Jag försöker köra långpass varannan dag och varannan dag kör jag dubbelpass. Så några dagar blir det totalt upp mot 5 mil, men oftast ligger jag runt eller strax under 4 mil om dan.

Dina långpass, hur ser upplägget ut i fart där?
– Jag kör traditionella långpass, där jag gör min planerade tid eller kilometer. Det brukar bli runt 5-minuters fart, och även om jag ofta tar vätska och något att äta under de längsta passen håller jag ingång hela tiden. Så inga ultralångpass där man stannar eller så, utan som vanliga långpass i lugn fart.

Kompletterar du dina långa rundor med någon typ av fartpass?
– Nej inte när jag kör mängdveckor, utan då är det bara lugn fart. Men de veckor jag kör lite mindre mängd och nu i formtoppningen mot VM har jag kört vissa pass i lite snabbare än 100 km tävlingsfart kompletterat med lite rusher för att hitta den där sista formen.

Vad är tävlingsfarten för dig på 100 km, har du satt upp ett mål för VM?
– Jo, det har jag. Fyra blankt (4.00 min/km) eller strax under är målbilden, och det har jag sprungit i ganska många lopp i mina tankar nu innan VM. Så det är målet, och när jag kört det på träning har jag legat strax under 4.00 för att det ska kännas mer bekvämt i fyra-farten sedan på loppet.

Du gjorde debut på 100 km i Stockholm Ultra 2015, och körde oerhört tufft och offensivt i sommarvärmen men gick rejält i väggen och kom inte i mål. Hur kom du igen efter en så tuff debut, vad tog du med dig?
– Just då var jag klart fruktansvärt besviken, samtidigt fanns det väldigt mycket jag kunde ta med mig i det loppet för att jag ska bli en bättre löpare. Det största felet jag gjorde var att jag såg 100 km distansen som en förlängd maraton. Jag kunde konstatera att det är betydligt tuffare än det, och svart på vitt fick jag också erfara hur viktigt det är att fylla på med vätska och näring under loppet för mig. Det var mycket det jag slarvade med under debutloppet, och jag tror det påverkade mer än att jag sprang fort i värmen. Kanske skulle jag anpassat farten något mer, så det var många parametrar som påverkade att jag gick i väggen.


Efter debuten har du kommit igen starkt med de nya erfarenheterna och vann SM i somras på en imponerande tid och du har uttalat att du ska bli bäst i världen. Hur ser din ultrasatsning ut?
– Ja, jag satsar stenhårt på det här, och att bli bäst i världen på 100 km är mitt mål. Det är ett jättehårt mål så klart, men tror jag inte själv på det så kommer jag inte vara nära och lyckas med det. Just 100 km tror jag verkligen är min grej.

Hur upptäckte du att ultralöpning passar dig?
– Ja, jag har alltid trott att jag är bra på att springa långt, även när jag sprang bana och 5 och 10 kilometerslopp. Så jag bestämde mig att jag skulle testa, och sprang Silverleden i Hällefors (kuperad terräng 64 km) och det gick väldigt bra. Efter det fick jag mersmak och började lägga om min inriktning mot ultra. Jag har ju alltid gillat att springa långt och mycket på träning, så det passar mig.

Du hade tagit lite tjänstledigt nu på slutet in mot VM, vad gör du civilt vid sidan av din löpning och hur får du ihop 25 mil i veckan i kombination med det?
– Jag jobbar normalt 80 procent som förskolelärare. Så jag är ledig en dag i veckan. Det funkar bra, löpning är så tidseffektivt att det inte är några problem tycker jag. På vardagarna springer jag någon mil till jobbet och sen springer jag hemåt när jag slutat. Men sedan hinner jag kanske inte med så mycket annat, det får jag väl säga. Men det är det absolut värt.

Den här kombinationen att springa till jobbet och sen ha hand om barn under dagen, finns det inte stor risk att du får många förkylningar?
– Det är klart att det inte är helt optimalt, jag får ju ingen kvalitetsvila efter morgonpassen. Men just sjukdomar har jag inte haft problem med, utan det tror jag är en liten myt eller så har jag helt enkelt väldigt bra immunförsvar. Så jag har verkligen klarat mig bra gällande den biten.

Tillbaka till VM-loppet. Har du koll på, och vad tycker du om, 10 km varvbanan som 100 km loppet avgörs på?
– Ja, den banan känns det som jag kan utantill nu. På kartan är den väldigt knixig och ser svår ut på det sättet, men det är ju lika för alla. Flack är den i alla fall, men jag hade gärna tagit bort några av 180 graders svängarna. Gällande längden på varvet så får jag hoppas det inte blir för varmt eftersom vi bara får ha vätska på två ställen på varje varv.

Hur tänker du runt farten, är det 4 minuters fart som gäller från start?
– Ja det är det, eller något fortare. Då pratar vi om någon sekund fortare per kilometer, så runt 39.30 på första milen vore det optimala. Sen vet jag att jag kan springa några minuter under 6.40 på totaltid också (6.40 på 100 km ger exakt 4.00 min/km i fart), om jag har en bra dag, så det skulle vara skönt att ha en liten buffert i början. Sen hoppas jag det blir en bra klunga att springa med i den farten.

Så du kommer ändå titta lite på hur klungorna blir i loppet och anpassa farten utifrån det?
– Den är svår, hur jag ska överväga där. Jag vill ju gärna springa med en klunga, men jag vill inte dras med i något som går för fort. Då tror jag det är bättre för mig att släppa och vara stark och gå ikapp på slutet.

Ni är ett starkt svenskt lag, har du tagit inspiration från någon av de andra, världsmästaren Jonas Buud till exempel?
– Nej, jag har inte haft någon kontakt med de andra löparna, utan jag har bara haft kontakt med landslagsledaren Peter Fredricson. Men jag vet att ett par av de andra svenska löparna ligger runt min fart, så förhoppningsvis kan vi pratat ihop oss lite på plats i Spanien och sen hjälpa varandra under loppet om vi hamnar så.

Har du några triggers, eller mantra som du tar med dig in i loppet för att klara eventuella svackor?
– Nej, för mig känns det ganska självklart att det här är något jag har satsat på i ett år nu och går det tungt så vet jag att det inte är så lång tid jag ska jobba på jämfört med den tid jag lagt ner i träning, i mina förberedelser. Så via det tror jag att jag kan hitta krafter, för det finns ju där någonstans även om det går tyngre någon period.

För att både få näring och vätska på en gång så kommer jag första 5-6 milen gå på majsvälling vilket har funkat väldigt bra för mig.
André Rangelind

Du var inne på att du lärt dig vikten av att få in energi och vätska under loppet efter din kollaps i Stockholm Ultra. Hur ser ditt upplägg energimässigt ut nu på VM?
– Mitt upplägg kommer nog att skilja sig ganska mycket från de andra löparnas. För att både få näring och vätska på en gång så kommer jag första 5-6 milen gå på majsvälling vilket har funkat väldigt bra för mig. Sen kommer jag ta något som går att tugga i början av loppet, medan jag fortfarande kan det. Senare i loppet tror jag att jag kommer ha svårt för att äta. Så det blir en smörgås i början av loppet. Sen från 6 mil blir det mer sockerprodukter, som gel och cola.

Hur hittade du upplägget med majsvälling, det känns lite udda?
– Ja men så är det väl. De var en ren slump egentligen, sambons hund hade problem med magen och då såg jag paketet som stod där i skåpet och då tänkte jag att jag skulle testa. Så jag ringde min mentor Rune Larsson och stämde av och han tyckte det var en bra ide att testa. Så jag testade det på en tävling, och det gick ju bra för det blev nordiskt rekord på 6 timmars löpning.

Så du kör alltså majsvälling för hundar?
– Nej, nej. Så långt har jag inte gått. Utan det är för barn från 0 till 6 månader. Så det är väldigt skonsamt för magen. Det är det som kan spöka för många och det verkar funka bra för mig.

Marathon.se och Anders Szalkai tackar André för intervjun och hoppas vällingen ger kraft och ser fram mot att följa honom och övriga svenskar på 2016 års 100 km VM.

Svenska truppen till VM på 100 km 2016

Män 
Jonas Buud, IFK Mora 
Fritjof Fagerlund, Rånäs 4H 
Andre Rangelind, IF Göta 
Elov Olsson, Ockelbo SK 

Kvinnor
Frida Södermark, GoIF Tjalve
Sophia Sundberg, Ekerö Runners LK