Anders Szalkai historisk mästare

På lördagen blev Anders Szalkai den förste svenske mästaren i löpning över 100 km. Med tiden 7.44.21 tog Anders en klar seger. Men det blev jobbiga sista mil:
– Jag fick varva mellan att gå och springa, det blev en mental kamp. Nu känns det som att jag blivit överkörd av en ångvält.

De sista två milen var jag helt slut och det blev en mental kamp. Jag gick en minut och sprang två.

Det var tio år sedan Szalkai vann ett SM-guld. Den gången vann han också Stockholm Marathon med tiotusentals åskadare längs banan.

Lördagens SM-tävlingar bjöd på lite andra förutsättningar. Klockan åtta på lördagsmorgonen ställde sig pionjärerna på startlinjen. Efter många år av lobbying och mängder av motioner till Svenska Friidrottsförbundets årsmöten var själva startskottet en seger för ultralöparna som fått sin mästerskapsstatus av Svenska Friidrottsförbundet.
Men det var en ganska gles skara som ställde sig på startlinjen på Snickarvallen i Tibro klockan åtta på lördagsmorgonen. Totalt var det 12 kvinnor och 29 män som ställde upp för att springa de 100 kilometerna på en 7,2 km lång bana som löptes 14 varv.

Anders Szalkai drog direkt ifrån och höll i snitt 4.03 per kilometer de första 58 kilometerna. Fart för att springa ner mot det svenska rekordet.
– Jag sprang bara på känsla och inte efter klockan, men sedan började det bli jobbigt.
– De sista två milen var jag helt slut och det blev en mental kamp. Jag gick en minut och sprang två. Det var tur att några löpare från Team Stockholm Marathon fanns på plats och gav mig hjälp och coachning.
Till slut tog sig Anders i mål på 7.44.21.
– Jag måste verkligen säga att jag har superrespekt för Jonas Buud och Rune Larsson, säger Anders Szalkai som var en timme efter Jonas Buuds bästa tid på distansen.

I damklassen blev det dramatik på slutet. Rutinerade ultralöparen Torill Fonn Hartikainen blev nästan upphunnen av Kerstin Rosenqvist, Västerås Löparklubb som löpte starkt de sista två milen. I mål skiljde endast knappt tre minuter.

Resultat SM 100 km herrar:
1) Anders Szalkai, Spårvägens FK, 7.44.21
2) Mikael Andersson Västerås Löparklubb, 8.03.27
3) Sören Forsberg , IF Start, 8.05.47
4) Fredrik Elinder, Hässelby SK, 8.08.31
5) Rickard Seger, Team Ultrasweden, 8.30.14

1) Torill Fonn Hartikainen, Team Ultrasweden, 9.07.12
2) Kerstin Rosenqvist, Västerås Löparklubb, 9.09.28
3) Magdalena Elinder, Hässelby SK, 9.57.55
4) Kristina Paltén, Riviera Friidrott, 10.10.06
5) Cecilia Petersson, IF Linnea, 10.21.15