Allt ni (inte) behöver veta om 2009
Ni glömmer väl inte 2009? Marathons.se:s Torbjörn Sköldefors hjälper er att minnas saker som ni kanske inte ens visste. I denna idrottsgalornas månad gör han det på känt manér med utnämningar i olika kategorier.
Och vinnarna är:
Modigt, men var det så smart?
Årets modigaste: SM-trean i maraton, Alexandra Svensson, jobbade i somras i butik när en snattare sprang iväg med en kniv. Men Alexandra är inte bara uthållig. Hon är uppmärksam och startsnabb också. Den 23-åriga Tjalve-löparen jagade ifatt och stoppade knivmannen som lika andfådd som slokörad fick lämna tillbaka kniven.
Årets modigaste, kanske även årets dumdristigaste.
Vi saknar dig, Janne!
Årets avbräck: Ålänningen Janne Holmén var under större delen av 00-talet Nordens bästa maratonlöpare. Trots att Janne sedan länge bor i Uppsala har han tävlat sparsamt i Sverige. Det har blivit någon start i GöteborgsVarvet, något Två Sjöar Runt. Vi väntade väl alla på att Europamästaren från 2002 skulle komma som kung till Stockholm och springa hem Stockholm Marathon till både finländares och svenskars stora förtjusning. Istället kom det överraskande beskedet i somras att Janne avslutade sin elitsatsning. Sista loppet blev halvmaran i Island Games hemma på Åland i juli. Filosofie doktor Holmén försvinner nu in i historien och koncentrerar sig på fortsatt forskning på Södertorns Högskola.
Stadion blev en het potatis
Årets debatt: Idrottsborgarrådet i Stockholm, folkpartistien Madeleine Sjöstedt, presenterade på en pressträff i mars två alternativa framtidplaner för Stockholm Stadion. Enligt det ena förslaget skulle löparbanorna tas bort, Förslaget supportades av Djurgården fotboll. Jisses vilket liv det blev, och för en gångs skulle enades friidrotten i Sverige. Namninsamlingar och förbundsuppvaktningar gjordes. När man till och med lovade att flytta Finnkampen tillbaka till Stadion så förstod till och med de hårdhudade och (enligt vissa) historielösa politikerna att det inte är läge att förstöra en av friidrottsvärldens mest berömda arenor.
Musse fick sin Hanna
Årets par: Det är inte bara Sveriges prinsessor som är giftaslystna. Under året har några av löparelitens strävsamma par gjort slag i saken. Landslagsmeriterade rånäslöparna Anneli Fransson och Niklas Österberg vigdes i våras. I oktober var det dags för ett nytt löparäktenskap mellan Malmö AIs Hanna Karlsson och Hälle IF:s Mustafa Mohamed.
Tillbaka efter nästan tio år
Årets comeback: Malin Ewerlöf Krepp tog upp löpningen för några år sedan när hon fått sitt tredje barn. Många noterade att hon sprangt riktigt bra i flera maratonlopp. Inte ens Malin själv trodde att hon skulle bli aktuell för landslaget igen. Men när den 37-åriga sprang bra i Midnattsloppet, Tjejmilen och sedan vann 30 km-klassen i Lidingöloppet på goda 1.57 fick hon en plats i det svenska stafettlaget i en landslagsstafett på landsväg i Japan. Malin sprang så bra att hon några veckor senare tackade ja till EM i terränglöpning där hon blev näst bästa svenska efter Issabellah Andersson. Snacka om comeback för en tjej som tjugo år tidigare vann junior-VM i terränglöpning!
Hopp för Holm och Bergqvist
Årets höjdare: Både Stefan Holm och Kajsa Bergqvist har avslutat sina fantastiska karriärer som höjdhoppare. Istället har de snört på sig löparskor. Stefan Holm hade en ”aldrig-mer-Göteborg”upplevelse i GöteborgsVarvet som han klarade med mycket slit på 2.03. Kajsa förberedde sig mer enligt skolboken för sin halvmaratondebut. Först sprang hon Milpåret i maj, tränade under sommaren och klarade halvmaran på goda 1.45.
I löpning är lägre bättre – och bäst av alla gamla höjdhoppare var Yannick Tregaro som blivit biten av långlöpning. Yannick sprang GöteborgsVarvet på 1.27. (Yannick hoppade 2.17 som junior 1996!)
Så värvar Spårvägen
Årets: värvning: Malin Liljestedt ville springa GöteborgsVarvet men var sen med anmälan och fick ingen plats. Så fick hon reda på att SM-klassen fortfarande var öppen men att man måste tillhöra en friidrottsklubb för att kunna delta. Malin som bor i Sorunda i Nynäshamn söder om Stockholm funderade på någon Södertälje-klubb men maken Stefan visste att Spårvägen är en bra friidrottsklubb och ringde. Förstå förtjusningen i klubben när Malin sprang bra i GöteborgsVarvet (1.22.56) och senare på sommaren vann ett uttagningslopp meter till Finnkampen. Sagan Liljestedt slutar inte där. För Malin tackade för förtroendet och vann 10000 meter i Finnkampen och var sedan med i det svenska lag som vann NM i terränglöpning.
Alla vill springa i Göteborg…
Årets rekord: Med 40 523 löpare i mål är GöteborgsVarvet numera världens största halvmara. Aldrig förr har så många startat i ett lopp i Sverige, aldrig har så många tagit sig i mål som i GöteborgsVarvet 2009. 53 700 anmälda, 41 091 startande, 40 523 i mål. GöteborgsVarvet är nu världens största halvmara. Broloppet med start i Köpenhamn och mål i Malmö år 2000 hade 79 719 löpare i mål. Tidigare var det största halvmaraloppet i världen Great North Run i Newcastle som hösten 2008 hade 37 109 löpare i mål.
…men här floppade Varvet
Årets flopp: Det var uppdukat till officiell efterfest på anrika Restaurang Trädgården efter GöteborgsVarvet. Med rekordmånga deltagare funderade man bara på hur alla skulle få plats även om man lovade att kunna ta emot flera tusen gäster. Kanske var det priset (nästan lika mycket som att springa) och inte bara trötta ben som var orsaken till att nästan inga kom.
En fantastisk manick
Årets pryl: Apples iPhone är fortfarande den hetaste mobiltelefonen. Nya modellen IPhone 3GS har allt vad prylälskande löpare behöver. Förutom musik med den högklassiga mp3-spelaren eller Spotify-konto finns det mängder av bra tränings-applikationer att ladda ner till telefonen som då tiillsammans med den inbyggda GPS.:en blir ett bra träningsverktyg. Som standard medföljer dessutom applikationen för Nike+. Högsta betyg i alla tester.
Tar hon 50 minuter nästa år?
Årets eviga: Fenomenet Evy Palm kom fram under 80-talet. Hon visade att man kan börja springa och nå resultat även när man börjar bli medelålders. Minns att Evy sprang London Maraton på 2.31 som 47-åring 1987. Som pensionär har hon kunnat ägna sig mer åt att entusiasmera och lära ut. Hon är Scandinavian Training Camps kanske mest uppskattade löpledare. Evy vann det första Tjejmilen 1984 – och var 2009 snabbast i sin klass +65 år på 50.03!
Tollofsen talar ut
Årets intervju: Han kallades den nya Gärderud och gjorde fantastiska tider som ungdom och junior. En kille från Västerbottens inland som alla trodde skulle bli Sveriges nästa världsstjärna. Men Morgan Tollofsen försvann från löparbanorna. Vad hände? Ryktena har varit många men intervjun på Sport vi minns ger svar på frågor som några har funderat på sedan 1980-talet.
Till intervjun
Bara ett rykte?
Årets rykte: Hammarby Friidrott säljer Midnattsloppet till eventbolag.
Adidas gör plats för Nike
Årets upptäckt: Lyfte på sulan i mina rykande nya Adidas och hittade en uttag som passade perfekt för Nike+stegräknaren.
Stort intresse för Ultra
Årets breddare: Svenska friidrottsförbundet har motvilligt tagit upp ultralöpning i en kommitté men kritiserat sporten för att vara ”smal”. I år har intresset för ultralöpning fördubblats. Med de senaste årens framgångar (Henrik Olssons VM-guld på 24-timmars, Jonas Buuds EM-guld och VM-silver på 100 kilometer) har Sverige en internationell topp. Då glömde vi förresten att Lena Gavelin och Jonas Buud vann Swiss Alpine Marathon.
Bäst också på att blogga
Årets bloggare: Löpeld med Ulrika Johansson. Den intellektuella brevbäraren är inte bara Sveriges bästa kvinnliga långdistanslöpare 2009, hon ger oss även Sveriges bästa löparblogg.
Tvärs över Goltand
Årets förflyttning: En av de varmaste dagarna i somras undrade tränaren om Gabriella Samuelsson ville hänga med och springa tvärs över Gotland. 55 kilometer i stekande sommarhetta. Målet med passet: Att flytta gränser och visa att allt är möjligt. Låter som en klyscha men faktum är att den 22-åriga gotländskan senare samma vecka vann junior-SM på 5000. Sedan vann hon mängder av lopp under hösten, fick chansen i landslaget, blev fyra individuellt och segrare i lag i NM i terränglöpning.
Tack för hjälpen, Zlatan!
Årets coolaste: Att springa är helt plötsligt coolt. Att springa på Milanos gator är coolare. Att vara Zlatan och göra det, ja då är man årets coolaste.
Zlatan Ibrahimovic plockade fram löparskorna i våras (innan flytten till Barcelona). Som fixstjärna beordrades han ut på gatorna av Nike i en global match på Nike+sajten mellan killar och tjejer. Hemma i Sverige var det brottaren Ara Abrahamian och artisten Agnes Carlsson som breddade intresset för löpning. Vem som vann har vi inte en aning om, men att attityden till löpning förändrats har väl de flesta märkt.
En dansk uppstickare
Årets sko: Asics modell 2150 sålde antagligen mest men alla har vi väl vår egen favoritmodell. Märket må vara Asics, Adidas, Puma, Nike, Saucony …eller Ecco.
Det danska skoföretagen gav sig in på löparmarknaden med egna tankar om både design, funktion och material. Första löpturen i Ecco Biom var en chock för fötter som var vana med mjuk komfort och fungerande stötdämpning, Med ovandel i vitt läder och illgrön sula stack den här modellen verkligen ut. Vi tror ändå att det är skorna att minnas från 2009. Däremot är det tvivelaktigt om Ecco sålde lika många par löparskor under året som Asics sålde under en dag.
…och det är alltså hit pengarna går!
Årets citron: Ni har väl inte missat att vi som löpare tävlar i lopp som är arrangerande av friidrottsklubbar och att det är Svenska Friidrottsförbundet som samordnar, får statsbidrag från riksidrottsförbundet och stoltserar med hur många aktiva man har och visar på deltagande i långlopp.
Vad gör förbundet mer? Ja, kanske inte så mycket för långlöpning. I alla fall inget man vill skryta med. För när förbundet hade sin Friidrottsgala i oktober fanns det en rad priser, men inget som belönade Årets lopp, Årets långlöpare eller annan prestation som gjorts utanför idrottsplats. Några månader senare skickade förbundet ut en kalender för 2010 med påkostade bilder. Fanns det några bilder från långlopp eller motionsverksamhet med i kalendern? Ehh… vi hade mycket om långlöpning i senaste åreberättelsen…
Även solen har fläckar
Årets arkivfynd: Experternas expertkommentator, den evige A Lennart Julin, verksam i TV4 och som redaktör på Svenska Friidrottsförbundet, bevakade friiidrott redan på 1970-talet. I vårt arkivfynd skriver han i tidningen Friidrott att maratonlöpningen aldrig kan bli en sport för den stora massan och att det är ointressant med folk som springer maraton över tre timmar. Eftersom ALJ har haft rätt i det mesta sedan dess och till och med har benämnts orakel vill vi på detta sätt upplysa om att även solen har fläckar.
Ett bottenlöst år
Årets personliga minne: Som skribent tar jag mig friheten att utse ett personligt minne (som om inte allt i denna artikel vore det). Eftersom jag tränar Gabriella Samuelsson trodde ni kanske att jag toppar med någon av hennes segrar, eller vårt tremilapass på Endurobanan på Tofta skjutfält inför terräng-EM. (Ett annat galet pass har jag redan berättat om.)
Nej, Gabriella och hennes träning vill jag spara lite på.
Kanske har ni så gott minne att ni kommer ihåg mitt ofrivilliga dopp när jag sprang ner i en vak under halkskotestet i januari. Eller hur ont jag hade i fötterna sista dagen när Robert Rundqvist och jag sprang 24 mil från Tyskland till Italien tvärs över Alperna?
Nej, sådant vill man förtränga.
Riktigt pinsamt var det att bli avplockad på upploppet i New York Marathon och avslöjad som plankare i Sätrahallen. Det är det inte aktuellt att berätta mer om. Och hur generande skulle det vara för den finländska löparstjärnan Sandra Eriksson om jag målande beskrev hennes solodans på efterfesten i Chiba? Nej, kära Marathon.se-fans, ni får heller inte veta varför australiensiske världsstjärnan Craig Mottram spontant kysste mig på pannan.
Istället kommer jag tillbaka till doppen. Under alla mina år som löpare har jag aldrig hamnat i vattnet och simmat med löparskorna på. I år hände det – tre gånger. Första gången var alltså halkskotestet i januari. I mars var det dags igen i den halvt vansinniga Strongman Run i Tyskland. Hinderbana hade jag hört talas om (jag har vurpat i vattengravar också), men här handlade det om 100 meters simning i iskallt vatten. Burr. Men kul efteråt.
Till min förtjusning så regnade det också inför TjurRuset i Stockholm i höstas. Banläggare Nordh och Hill lyckades hitta en passage där det åtminstone för mig blev bottenlöst.
Roligt att berätta om. 2010 års historier kommer att bli torrare.