Alla mot alla en succé på Gotland

På Gotland finns tävlingen där åldern inte spelar någon roll. Med ett smart handikappsystem och ett kalkylark räknas resultaten om med hänsyn tagen efter ålder.
I lördags avgjordes den fjärde och sista deltävlingen i Vintercupen och även om inte 57-åriga Lilly Wizén var först i mål så är hon bäst på Gotland.

Men i år fick Lilly en tuff match av Åsa Edman som haft bättre procent än Lilly i två av deltävlingarna.
– Jag visste att jag hade en chans om jag inte släppte iväg henne för långt. Jag visste att jag behövde ha tre procent bättre för att vinna, sade Lilly Wizén efter loppet.
För i Vintercupen räknas alltså procent. Det är WAVA - veteranfriidrottarnas Internationella samarbetsorganisation som utvecklat konceptet för att jämföra resultat för löpare i alla åldrar och på olika distanser.

Så här räknar man
Man utgår från åldersvärldsrekorden på olika sträckor och har sedan omräkningstal och enkla formler som ger procent av världsbästatiden på distansen.
I exemplet nedan så är 43-åringen först i mål med tiden 39.48 men 64 åringen som sprungit på 46.21 har en bättre procent och kommer före i resultatlistan:


Ålder Verklig tid Omräknad tid Procent
43 39.48 37:42 71.6%
52 41.37 36:46 73.4%
64 46.21 36:41 73.5%

Tillbaka till dramatiken i Vintercupen där alltså Åsa hade övertag på Lilly inför den avslutande 2-kilometers sträckan på varvet i Terra Nova-området i Visby.
50-åriga Åsa fick snabbt en lucka till Lilly, och när Åsa föll på en isfläck när hon skulle gena i sista kurvan tappade hon kanske lite kraft och några värdefulla sekunder.
Samtidigt gjorde Lilly ett perfekt lopp och när resultaten summerades av arrangören Björn-Erik Franzén i Roma IF vid prisutdelningen så hade Lilly inte bara vunnit cupen 2013 utan även i den sista deltävlingen noterat den högsta procent som gjorts av en kvinna sedan Vintercupen drogs igång för 14 år sedan.

I herrklassen klarade Daniel Hejdström slutsegern. Trots alla omräkningstal och formler så kunde ingen rå på den 33-åriga lantbrukaren som var först i mål i alla deltävlingar.

Totalt har ett 50-tal löpare genomfört Vintercupen på Gotland. Ett uppskattat arrangemang där fikat efteråt i Terra Nova-skolan har blivit en träffpunkt och för Gotlands mest inbitna löpare.