Alexandra Zazzi utmanar sig själv i Tjejmilen

Alexandra Zazzi har börjat sin resa mot Tjejmilen.

Du känner igen henne från TV. Alexandra Zazzi är programledaren och TV-kocken som har många strängar på sin lyra. Hon lagar mat som få. Hon har vunnit Robinsson. Och i september utmanar hon sig själv i Tjejmilen. Under timmen, kan det gå?

Jag ska helt enkelt springa Tjejmilen på under 60 minuter. Jag vill och behöver utmana mig själv – och nu är rätt tid att göra det.

Hon har sprungit både Tjejmilen och Göteborgsvarvet tidigare. Men hon ser sig inte som en löpare.

– Nej. Det var säkert 14 år sedan jag sprang Tjejmilen. Men jag älskar den typen av folkfest/evenemang. Kombinationen motion och social gemenskap är så jäkla kul. Göteborgsvarvet har jag sprungit fyra gånger, senast 2013. Jag tar mig runt banan på runt 2.40, vilket säger lite om min kapacitet som löpare. Jag är en långsam, lagom rund kvinna i mina bästa år.

Du cyklar också, eller hur?

– Jag har välgörenhetscyklat till Paris två gånger, kört Göteborgsgirot tre gånger. Sen har jag faktiskt åkt skidor också. Har faktiskt åkt Tjejvasan tre gånger.

Hur ser din satsning mot Tjejmilen ut?

– Jag är ju egentligen en rätt aktiv person. Men jag är inte snabb. Tidigare har jag haft en lite lugnare inställning – men i år vill jag bli en vassare löpare. Jag vill utsätta mig för en tuffare utmaning och få den där adrenalinkicken Jag ska helt enkelt springa Tjejmilen på under 60 minuter. Jag vill och behöver utmana mig själv – och nu är rätt tid att göra det. Tidigare har jag gjort många sådana här satsningar för välgörande ändamål. Nu ska jag springa Tjejmilen för mig själv.

Hur har du lagt upp träningen?

Jag har börjat lugnt med att varva gång och promenad. Jag har kört här hemma i Göteborg på en 400 metersbana. Det känns som att jag har bra benstyrka och hygglig kondition. Nu måste jag tvinga mig utanför min comfortzon och våga springa snabbare. Lite smärta är inte farligt!

Alexandra vann Robinson för 17 år sedan. När hon sökte till programmet skrev hon att ska vara med i tävlingen för att vinna den. Att hon har tur och brukar vinna. Om det var de orden som gjorde att hon blev utvald vet vi inte. Men vann – det gjorde hon.

– Jag är en sån som ser glaset halvfullt – jag har helt enkelt en positiv grundsyn. Jag tror att jag kommer ha nytta av det nu. Jag plockar fram min Robinson-mentalitet helt enkelt – då fixar jag Tjejmilen på under timmen.

Alexandras tips till dig som vill komma igång.

1. Bestäm dig för att träna 30 minuter tre gånger i veckan. 30 minuter kan alla hitta, även om man ibland måste anstränga sig lite. För min del betyder det att jag går ut när allt annat har lugnat ner sig – ofta efter klockan 21.
2. Tänk på att sträckan till ytterdörren ofta är den svåraste. När du väl är ute känns det skönt och bra på alla sätt och vis.
3. Sätt ett mål. Bestäm dig. Gör träningen till en rutin som ingenting får störa.