Åker 138 mil för att springa ut året

För den som vill springa ut det gamla året finns det många möjligheter. På tolv platser i Sverige arrangeras det lopp på årets sista dag. Gunilla Manbré beger sig de nätta 138 milen från bostaden i Jokkmokk för att springa Sylvesterloppet i Göteborg.

– Det är en tradition. Samtidigt är jag från Göteborg och har mina föräldrar och min syster här, berättar Gunilla, 40 år, som allt som oftast försöker hitta ett lopp någonstans i Sverige att springa tillsammans med syrran Maria Forsell.
Hittills har Gunilla hunnit med 19 maror.
– Äsch. Det är bara på skoj.

Men vem som helst klarar väl inte av att springa ett maratonlopp?

– Jo, det tror jag. Jag springer så sakta. Min snabbaste mara är på 3.53. Jag springer för att må bra.

Är det inte kallt att träna i Jokkmokk på vintern?

– Nja, det finns ju löpband som tur är. Men jag tränar alldeles för lite, några gånger i veckan sådär.
De senaste åren har systrarna Manbré och Forsell sprungit tillsammans i bland annat Dunderdygnet, BAMM, Stockholm Marathon, Killingi hel- och halvmarathon, Göteborgs hel- och halvmarathon, Skövde 6-timmars, Arctic Circle Marathon i Överkalix samt Sylvesterloppet i Göteborg.
– Mamma brukar följa med på många av loppen och heja och i år har bypassopererade Lena Forsell själv motionsloppsdebuterat i Vårruset samt invigningsloppet för nya E6 i Bohuslän.

– Det är ett perfekt sätt för oss att träffas och umgås eftersom vi bor så långt från varandra, säger Maria som till och med testade löpformen på självaste julafton, tillsammans med syster och sambo.
– Jag och Gunilla har som tradition att springa en mil på julafton. Det kändes bra. Jag hoppas slå min bästa tid 52.22 från förra året på Sylvesterloppet.

Vem är snabbast av er två?

– Än så länge är det Gunilla, säger Maria som, inspirerad av sin springande syster, sprang fyra halvmaror debutåret 2003 trots att hon led av sviterna efter en motorcykelolycka.
– Ena foten var krossad. Men nu känner jag inte så mycket av skadan längre.

En nyhet för i år är att Sylvesterloppet är ett gyllene tillfälle att seeda upp sig inför rekordstora Göteborgsvarvet i mitten av maj.
1 470 löpare är anmälda till årets Sylvesterlopp i Göteborg. Motsvarande siffra vid samma tidpunkt förra året var 1 100.

"En perfekt start på nyårsafton"
I Hälsingland arrangeras två tävlingar. Nyårsloppet i Iggesund med start och mål på Movallen har en rätt skön laidback-inställning till ordet tävling.
– Äh, vi är några kompisar som träffas och springer lite. Det brukar bli mellan 20 och 25 som tar sig runt. Sedan blir det fika och bastu. En perfekt start på nyårsafton, säger ”tävlingsledaren” Jan-Ove Kilarne.

Offensivt i Vallentuna
Då har Nyårsloppet i Stockholm i Vallentuna en betydligt mer offensiv attityd.
– Förhoppningen är att vi kan ha 1 000 startande inom några år, säger Henrik Hederfors från arrangörsklubben Vallentuna FK.
27:e upplagan av Nyårsloppet har en viktig nyhet.
– Från och med i år har vi även en milbana. Det är på allmän begäran. Många tycker att fyra kilometer blir lite kort.
Förra året var Lisa Blommé, Hässelby SK och Mats Troeng, Rånäs 4H snabbast bland damerna respektive herrarna.
Alla loppen som springs på nyårsafton finns i Marathon.se:s långlöparguide. Än är det inte för sent att tacka av 2008 med ett uppfriskande lopp.

Gott Nytt löparår önskar alla på Marathon.se