Aj, vad Musse saknades i Dublin!

För första gången på fem år blev Sverige utan medalj när EM i terränglöpning avgjordes på söndagen. I skadade Mustafa Mohameds frånvaro var det ingen svensk löpare som kunde slåss om tätplatserna. Men ändå kom det postiva besked från Dublin.
Isabellah Andersson och Malin Ewerlöf Krepp är tillbaka och junioren Alexander Söderberg kan bli nästa svenska manliga terrängstjärna.

Starten i terräng-EM kändes kanske lite chansartad för Isabellah och Malin. Isabellah råkade ut för en överbelastningsskada som stoppade hennes start i Frankfurt Marathon för mindre än två månader sedan och hade inte tävlat sedan Lidingöloppet i slutet av september.
Malin Ewerlöf Krepp som egentligen avslutat sin elitkarriär för länge sedan kunde inte tacka nej till EM-starten efter flera bra lopp i år.

Nu gjorde både Isabellah och Malin övertygande insatser. Efter att samtliga svenskor sladdat i början av det 8 km långa loppet jobbade sig Isabellah och Malin upp i fältet. Isabellah slutade på 18:e plats, Malin på 31:a plats.

Terränglöpning i Europa är inte som terränglöpning i Sverige. I Dublin handlade det om en varvbana på gräs. Efter den regnigaste november på årtionden var till och med arrangörerna bekymrade över att det kanske skulle bli för lerigt och tungsprunget. Här snackar vi ändå om regnvana irländare som ibland kallar det för terränglöpning som vi svenskar kallar för gyttjebad.

Nu blev inte förhållanden på Santry park så extrema, men tillräckligt tunga för att egentligen alla svenska löpare fick problem. Lisa Blommé var en minut efter Maln Ewerlöf Krepp och nordiska mästarinnan Ulrika Johansson blev 49:a av 50 fullföljande...
- Även Isabellah hade det tufft med underlaget, konstaterade landslagsledaren Ulf Friberg.
Framme i täten lämnade Storbritanniens Hayley Yelling tidigt det övriga fältet och tog en ohotad seger damklassen.

Höstsäsongens komet i svensk långlöpning, Gabriella Samuelsson, gjorde en orädd debut i stora sammanhang. Gabriella öppnade tufft och hade tätkänning de första kilometerna
- Jag trodde att jag skulle kunna hålla mig där men jag orkade inte, alla var så bra! konstaterade Gabriella som stumnade efter den hårda öppnngen men som ändå blev 31:a av 59 fullföljande i klassen K22.
- Jag är i bra form, behöver bli ännu starkare, det kommer väl med tiden, sade Gabriella som egentligen endast har något år som elitlöpare.

På herravdelningen saknade Sverige helt representanter i seniorklassen. Mustafa Mohamed som tagit medalj de senaste tre mästerskapen ska operera en menisk i knäet på måndagen.
Men Spårvägens Alexander Söderberg tände hopp om nya svenska medaljer så småningom. Alexander gjorde dagens starkaste svenska insats när han blev tia i klassen M22. Alexander hängde med i täten de första kilometerna och klarade till slut tiondeplatsen.
- Grymt bra, tyckte landslagsledaren Ulf Friberg.
- - - - -
Den suveräne ukrainaren Sergej Lebid lyckades inte ta sin nionde seger i terräng-EM. Men medalj blev det för ukraianaren som deltagit i samtliga 16 mästerskap!
- - - - -
Norska 19-års juniorerna och framförallt Karoline Bjerkeli Grövdal firade framgångar. Karoline vann sitt lopp medan killarna knep en bronspeng i lagtävlingen.

EM i terränglöpning:
Mån 10 km:
1) Alemayehu, Bezabeh, Spanien, 30.45
2) Mo Farah, Storbritannien, 3102
3) Sergej Lebid, Ukraina, 31.17

Kvinnor, 8 km:
1) Hayley Yelling, Storbritannien, 27.49
2) Rosa Maria Morató, Spanien, 27.56
3) Adrienne Herzog, Nederländerna, 28.04
----
18) Isabellah Andersson, Sverige, 29.00
31) Malin Ewerlöf Krepp, Sverige, 29.36
43) Lisa Blommé, Sverige, 30.40
49) Ulrika Johansson, Sverige, 31.18

Lag:
1) Portugal, 25
2) Storbritannien, 51
3) Spanien, 58
7) Sverige, 141

Kvinnor 22
1) Sultan Haydar, Turkiet, 21.14
31) Gabriella Samuelsson, Sverige, 22.30

Män 22 år
1) Noureddine Smail, Frankrike, 25.11
10) Alexander Söderberg, Sverige, 25.45

Pojkar 19 år:
1) Jeroen d'Hoedt, Belgien, 18.46
48) Anton Danielsson, 19.48