Adils skönaste mara

Wilson Kipsang, Kenya, vann Frankfurt Marathon med världstiden 2.04.57.

Adil Bouafif spurtade mot mål för att få en tid under 2.20, men årets svenske mästare kom en sekund för sent. Han fick tiden 2.20.00 när han blev 28:a man i Frankfurt Marathon.
– Det är första gången jag klarat ett maratonlopp utan att bli trött, kommenterar Adil.

– Som det känns nu skulle jag kunna springa en ny mara om två veckor.
Adil Bouafif har tidigare emellanåt öppnat väl optimistiskt i sina maratonlopp. Av de fyra lopp han startat i före Frankfurt har han bara genomfört ett; årets Stockholm Marathon där han blev femte man med 2.21.47 och samtidigt vann SM-guldet.

Adil höll ett jämnt tempo under hela loppet. Han hade 1.10.03 på loppets första halva och sedan 1.09.57 på den andra halvan.
Den 32-årige Hässelby-löparen hade följande passertider vid varje 5 km under loppet: 16.48 – 16.56 – 16.27 – 16.17 – 16.17 – 16.13 – 16.10 och 17.29.
– Efter 5 km har jag passerat många löpare och inte blivit omsprungen av någon, berättar Adll.
– Jag hittade aldrig någon grupp som sprang i lagom tempo för mig, utan jag fick springa ensam under stora delar av loppet.
– Skönt att ha krafter kvar på slutet. Det känns inte alls som efter Stockholm Marathon då jag var helt slut.
Ned nya perset 2.20.00 är Abil Sverige-tvåa i år bland herrarna. Lars Johansson från Enhörna är snabbast med 2.17.33 från Sevilla Marathon i februari.

Linus Nilsson valde taktiken att följa med de bästa kvinnliga löparna. Det gav honom 33.e plats bland herrarna på nya perset 2.23.42. Martin Kjäll-Ohlsson från Hälle kom på 38:e plats med nytt årsbästa 2.24.43.

Wilson Kipsang från Kenya vann loppet på nya banrekordet 2.04.57 vilket är den tredje bästa maratontiden i världen 2010. Han blev samtidigt den åttonde löparen någonsin som sprang på en tid under 2.05.
Patrick Makau Musyoki från Kenya är världsetta i år med 2.04.48 från Rotterdam Marathon i april.
Haile Gebrselassie från Etiopien innehar världsrekordet 2.03.59 från Berlin Marathon 2008.

Med hjälp av åtta farthållare avverkade Kipsang och ytterligare 21 löpare loppets första halva på 1.02.38. Sedan blev tätgruppen allt mindre och Kipsang solopte den sista halvmilen till en klar seger. Han var hela 1.34 före tvåan Tadese Tola från Etiopien.