Adil Bouafif klar för EM-maran

Adil Bouafif fick på måndagen besked om att hans ansökan om svenskt medborgarskap beviljats. Det innebär att årets svenske mästare i maraton är klar för EM.

Adil blir därmed fjärde man i det svenska herrlaget. Sedan tidigare är Lars Johansson, Enhörna, Erik Petersson, Mölndal, och Kristoffer Österlund, Umeå, uttagna till maratonloppet i EM.

Adil Bouafif är 31 år gammal. Han bor i Stockholm och representerar Hässelby SK. I fjol fick Adil för första gången ställa upp i SM-tävlingar. Han vann då 3 000 m vid inne-SM och 10 000 m vid SM; utomhus. Adil var dessutom tvåa på både 4 km och 8 km vid terräng-SM.

För en månad sedan blev Adil sjätte man i Stockholm Marathon på 2.21.47. Samtidigt vann han SM-guldet på denna distans. Efter det loppet fick Adil besked av förbundskaptenen Stefan Olsson att kan skulle bli uttagen till EM om han blev svensk medborgare i tid.

Adil ser fram mot EM-loppet i Barcelona den 1 augusti:
– Jag ska representera Sverige på ett bra sätt, förklarar han.
Efter Stockholm Marathon nöjde Adil sig med lättare träning under tio dagar. I hans fall innebär detta ett träningspass om dagen och drygt tolv mils löpning i veckan.
Nu är han uppe i normal träningsmängd vilket betyder två pass om dagen med långpass på onsdagar och söndagar. Totalt blir det cirka 26 mil i veckan.
Ofta tränar han tillsammans med klubbkamraten Nacerddine Hallil som överraskade med att göra 3.40 på 1 500 m vid Sollentuna GP förrra veckan.
– Träningen går bra. Jag ska bli stark till EM, säger Adil.