402 kenyaner under 2.20 på maraton i år

Löparnationen Kenya har under 2010 upplevt en boom för maratonlöpning. Här handlar det om en aldrig skådad bredd på eliten. Sedan 1 januari 2010 har 402 kenyanska manliga maratonlöpare sprungit maraton under 2.20. En prestation som bara en svensk maratonlöpare klarat av.

Löpningen är ett sätt att komma ur fattigdomen. Att vinna eller placera sig även i ett mindre maratonlopp kan innebära att man med kenyanska mått får ihop en mindre förmögenhe
Ulf Friberg

Intresset för maratonlöpning i världen har aldrig varit större än under 2010. De stora loppen runt om i världen blir snabbt fulltecknade. På den manliga elitsidan har det presterats bättre resultat än någonsin.
Under 2000-talet har Kenya fått allt fler maratonlöpare. Antalet män som klarat 2.20 har ökat varje år.

Ulf Friberg som är ansvarig för långlöpning i svenska landslaget har på nära håll följt utvecklingen. Under tio års tid har han och delar av landslaget tränat i Kenya under delar av vintern.
– Överallt ser man löpare. De kommer i grupper om 20-30 stycken, bor och tränar tillsammans på camper. Det finns säkert ett hundratal olika som ofta är finansierade av något skoföretag eller drivs av någon löpare som lyckats ute i världen. Ibland är det släktingar som betalar. Att bo och träna på en camp kan kosta från motsvarande 50 kronor per dygn.

Man ska ha i minne att Kenya är ett U-land. För mindre än tre år sedan skakades landet av ett inbördeskrig. Slumområdena runt Nairobi växer och fattigdomen på landsbygden är fortfarande stor.
– Löpningen är ett sätt att komma ur fattigdomen, säger Ulf Friberg. Att vinna eller placera sig även i ett mindre maratonlopp kan innebära att man med kenyanska mått får ihop en mindre förmögenhet. Många drömmer om att köpa en liten landplätt och ett hus för pengarna som de tjänar på löpningen.

Kenya är till ytan något större än Sverige och har nämare 40 miljoner invånare. De flesta löparna kommer från höglandet där också träningscamperna finns. Kring staden Eldoret i västra Kenya finns de flesta camperna.
– Det handlar inte om några individuella program för varje löpare utan man tränar nästan alltid tillsammans i grupp, berättar Ulf Friberg. Det är inte bara maratonlöpare utan även de som satsar på kortare distanser. Grundträningen för alla ligger på 15 mil i veckan vilket ger en bra grund för all medel- och långdistans.

Ulf Friberg kommer att i januari åka ner till Iten som är ett långlöparparadis på drygt 2000 meters höjd i västa Kenya tillsammans med bland andra maratonsatsande svenska landslagslöparna Mustafa Mohamed, Lars Johansson och Erik Petersson. Tre svenskar som alla har som mål att 2011 springa under 2.20.