2.17 – vilket skönt genombrott för David

David Nilsson har rygg på Gert Jan Wassink med några kilometer kvar av Rotterdam Marathon. David sprang sedan ifrån holländaren och i mål som 16:e man på 2.17.19.

Vilket genombrott för David Nilsson. Med tiden 2.17.19 i Rotterdam Marathon klarade han kvalgränsen till VM i Friidrott i Beijing i sommar. Under de senaste tio åren är det bara Mustafa Mohamed som sprungit snabbare på maratondistansen.
Marathon.se:s Anders Szalkai fick en intervju med David några timmar efter loppet.

Jag har efter det hela tiden sagt att jag inte skulle springa i Rotterdam om jag inte kände att 2.18 verkligen var rimligt. Jag var inte intresserad av att ta steget under 2.20 utan det var verkligen VM gränsen som triggade.


Stort Grattis David till en superinsats i Rotterdam Marathon. Är firandet redan igång?

– Det kan man säga, nej det är lugnt men jag sitter här och njuter av en öl tillsammans med Fredrik Uhrbom som hjälpte till med farten idag.

Det var ett stort steg i din tids utveckling på maratonsträckan. Kan du berätta om loppet?

– Målet var springa under VM kvalgränsen på 2.18 och Uhrbom skulle öppna på 1.08.30 halvvägs för att ha lite marginal. Vi visste att det skulle blåsa lite bitvis, vilket vi tog i beräkningen och kollade inte rakt av på varje kilometertid, utan vi stämde mer av varannan eller var tredje kilometer och då låg vi precis på 3.15 minuter per kilometer vilket var vår målfart. Så jag måste säga att Fredrik gjorde ett jäkligt bra jobb. Vi skulle passera 20 km på 65 blankt och det var exakt vad vi hade.

Hur länge hjälpte Uhrbom till med farten?

– Han var med upp till 25 km och då hade klungan runt oss, som i början var på 12 personer, minskat till 4 personer kvar. Bara någon km senare släppte en kanadensare som var med i gruppen, så då var det bara jag, en holländare och en kille från Venuzuela som höll ihop.
– Holländaren var jäkligt bra, för han drog allting från 25 till 40 km, så jag kunde ligga med bra i ryggen där. Jag tänkte att jag nog snart måste gå upp och hjälpa till, men frågan kom som tur aldrig och jag kunde ligga med. Han höll dessutom riktigt bra fart fram till strax efter 3 mil, där han började bli lite trött och några kilometertider gled upp mot 3.25 fart framförallt om det kom lite motvind.

Hur var känslan när du låg i rygg, att du kunde kört snabbare eller var det en fart som stämde bra med din känsla?

– Jag slet inte otroligt mycket bakom honom, samtidigt vet jag att jag är en bra ”hänglöpare” och om jag går upp och kör var jag orolig att det skulle straffa sig och jag skulle riskera VM kvaltiden.
– Nu hölls farten uppe så bra så jag hela tiden visste att vi låg klart under 2.18 tiden.
– Men sen vid 40 km gick jag upp och sade till honom att jag skulle köra in och då släppte han direkt, så det var bara att gå på. Jag hade lite antydningar till kramp i ena vaden, men med en kilometer kvar visste jag att jag skulle kunna jogga in och ändå klara tiden och då körde jag på ett snäpp till och avslutade nog på under 3.10 sista kilometern in till mål.

Hur var känslan att gå in mål på en som man får säga genombrottstid på maratonsträckan?

– Jag hade i tankarna innan loppet att jag en perfekt dag med mindre vind skulle kunna göra 2.16,30, samtidigt visste jag att det är svårt och att jag skulle kunna missa 2.18 gränsen också, så det var riktigt sköt att få till det och fixa tiden.

Du kommer från en inomhussäsong där du sprungit snabbt på allt från 1500 meter till 5000 meter. Tror du att du har haft nytta av att köra kortare inför maran än att mer uttalat ”bara” träna mot 42,2 km?

– Jag har ju helt klart gått ner i mängd. Jag har inte haft en tanke på att jaga kilometer, utan det har blivit vad det har blivit och jag har bara tänkt från pass till pass. Så jag har skippat många av de distanspass jag kört tidigare. Det har gjort att jag varit fräschare och mer fokuserad till de kvalitativa pass jag kört.
– Jag tror jag fick en hårdhet och en snabbhet som jag har nytta av även på maran. Sen tror jag också det passat mig bra att bara ha runt sex veckor med mer marafokus där jag kunnat få in lite längre mer ”malande pass”.

Om du ska ta ut det bästa passet du gjorde innan Rotterdam i din 6 veckors maratonperiod vilket blir det?

– På tisdagen veckan innan tävlingsveckan (reds anm med 12 dagar kvar till loppet) körde jag ett riktigt bra pass på bana, på Stadion i Stockholm. Jag körde 24 km totalt uppdelat i en ”stege” på 8-6-5-4-3-2-1 km. Allt i 3.15 minuter per kilometer.

Det var ett mastigt pass minst sagt, vad hade du för vila mellan varje avsnitt?

Ja, det tog nästan 1,5 timme att genomföra och en del varv inne på Stadion. – Vilan var generös, runt 3 minuter i början och sen något kortare på slutet. Inte total återhämtning, men jag hann verkligen vila ner och fokusera på kommande ”intervall”.

Hur blickar du framåt nu när du klarar VM kvalgränsen?

– Det känns riktigt bra. Jag hade inte tänkt köra någon mara i år, sen ringde du (Szalkai) på nyårsafton och berättade om VM kvalgränsen på 2.18 och då tändes tanken på att göra ett försök. Jag har efter det hela tiden sagt att jag inte skulle springa i Rotterdam om jag inte kände att 2.18 verkligen var rimligt. Jag var inte intresserad av att ta steget under 2.20 utan det var verkligen VM-kvalgränsen som triggade. När jag sen fick till en 64 ”låga” halvmara för några veckor sedan då kände jag att jag verkligen skulle köra i Rotterdam.
– Så det är klart jag kommer sikta på VM, men upplägget blir som mot Rotterdam, med kortare och snabba lopp under försommaren och sedan en kortare maratoninriktad träningsperiod. Det känns som det passade mig bra både mentalt och fysiskt.

Marathon.se tackar för intervjun och önskar David lycka mot VM.

Resultat Rotterdam Marathon,män:
1) Abera Kuma, Etiopien, 2.06.47
2) Mark Kiptoo, Kenya, 2:07.21
3) Bernard Koech, Kenya, 2.08.02
16) David Nilsson, Högby 2.17.19
47) Erik Öhlund, Hälle 2.30.14
82) Anders Österlund, Västerås SK, 2.37.40
86) Andreas Magnusson, Solvikingarna, 2.38.10,