Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

1.12.01 – Sarah vann halvmara i Oxford

Svenska rekordhållaren på halvmaraton, Sarah van der Wielen (tidigare Lahti) svarade för en övertygande insats när hon på söndagen efter en mycket krävande resa vann Oxford Half Marathon på 1.12.01.

Sarah kom till Storbritannien direkt från semester i Kalifornien. Det innebär åtta timmars tidsskillnad. Normalt ska det ta flera dagar att klara en sådan tidsomställning när man flyger österut. Men efter en resa som tog 21 timmar från dörr till dörr fick Sarah endast en natt på sig att klara tidsskillnaden. Hon hann sova i sex timmar innan det var dags att ställa sig på startlinjen på söndagsmorgonen.

– Jag kände mig seg och var inställd på en tid kring 1.15, berättar Sarah.
–Men det gick bättre att springa än vad jag räknade med.

Trots att Sarah inte tog ut sig ordentligt noterade hon årets näst bästa svenska halvmaratontid. 1.12.01 är endast tre sekunder från Charlotta Fougbergs svenska årsbästa.

I vinter hoppas Hässelby-löparen kunnna attackera det svenska rekordet 1.09.58 som Sarah själv noterade i sin debut på distansen i fjol. Hon väljer mellan lopp i Japan och i USA.

Dessförinnan ska dock Sarah, som nu är tillbaka efter en besvärlig hälseneskada, satsa på terränglöpning.
Först springer hon SM som avgörs sista helgen i oktober, och om den tävlingen går bra så väntar terräng-EM första helgen i december.

Totalt deltog 8600 löpare i söndagens lopp i centrala Oxford. Herrarnas elitklass vanns av britten Ben Cole på 1.08.39