11 000 sprang Vår Ruset-premiären

Drygt elva tusen tjejer sprang, joggade, lunkade eller promenerade den vackra 5-kilometersbanan genom Pildammsparken när Vår Ruset på måndagen genomfördes för 15:e gången i Malmö och inledde löparserien som kommer att samla rekordmånga deltagare.

Carolina Martinez från Björnstorp var snabbast av alla och nådde målet på Malmö stadion efter 18.14. Sedan var det en strid ström av löpare över mållinjen under en timme och 15 minuter.
Natalja Acosta från Lund stod länge vid målet och spanade efter sin mamma:
- Jag tänkte att jag skulle peppa henne in i mål, förklarade Natalja, som nu deltog i Vår Ruset för första gången.
Hon hade all anledning att vara nöjd med sin debut. Natalja nådde nämligen målet efter 26 minuter.
- Det var trevligt, tyckte hon. Jag hade hört att det skulle vara ganska knökigt i starten, och det är möjligt att det skulle ha gått att dela upp löparna lite bättre i olika grupper.
Det här var Natalja Costas första löptävling över huvud taget.
- Jag tränar gympa i alla former och så springer jag en dag i veckan men jag har aldrig tidigare kommit mig för att ställa upp i något lopp.
Det var mulet och regnigt i Malmö under måndagen, men lagom till starten klockan 18.30 upphörde duggregnet. När det sedan klockan 8 var dags för speakern Claes af Geijerstam att börja prisutdelningen tittade solen fram genom molnen.
Malmö var ett av de sex lopp som fanns med redan vid Vår Rusets premiär 1989. Det året deltog sammanlagt 14 000 kvinnliga motionslöpare i sex tävlingar. Sedan har Vår Ruset vuxit till sexton lopp med över 160 000 deltagare.