Länge Leve Loppet: Nu springer vi virtuellt

Söndagen den 31 maj går den sista upplagan av den digitala satsningen Länge Leve Loppet. Virtuella lopp har blivit en naturlig del av löparvåren, men vad har det egentligen betytt för löparna? Är trenden här för att stanna? Marathon.se fick en pratstund med Andreas Odén och Krister Strömqvist som är initiativtagare till Länge Leve Loppet.

Sedan mitten av maj har Sverige i stora delar varit lamslaget i spåren av coronapandemin, och för motionsevenemangen pausades säsongen innan den hunnit dra igång.

Men mitt i kaoset hände något. Den småputtrande trenden med virtuella lopp började plötsligt att koka. Ett av de första koncepten som lanserades var Länge Leve Loppet som Sverige Springer, jogg.se, Aktivitus och Marathongruppen gemensamt står bakom. Sedan början av april har tusentals löpare varje söndag deltagit. På egen hand, men ändå tillsammans.

 - Det var så många planer som kraschade på en gång när pandemin nådde Sverige. För oss på Sverige Springer, och för alla som älskar att springa lopp. Bästa sättet att klara sig ur kriser är att ge och få hjälp av andra i liknade situation. Vi på Sverige Springer tänkte då att vi slår oss ihop med andra aktörer som tänker på liknande sätt, och för att inspirera till rörelse och gemenskap på ett alternativt sätt vände vi oss till Marathongruppen, Jogg.se och Aktivitus och fick snabbt positivt gensvar. Där någonstans växte hyllningen till Loppet fram, och ut kom Länge Leve Loppet, säger Andreas Odén som är grundare till sajten och TV-programmet Sverige Springer.

Deltagarna har kunnat välja mellan att springa sträckor mellan 2,5 kilometer och ett maraton. När de registrerat sin tid på jogg.se tillsammans med en motiverande kommentar har de automatiskt varit med i utlottningen av fina priser från Länge Leve Loppets sponsorer. Varje vecka har det tävlats ut avancerade fystester , löparskor, träningsutrustning, fjällupplevelse, träningsklockor och startplatser i kommande lopp. Deltagandet har varit gratis.

- Vi har legat kring tusen deltagare varje söndag. Någon gång lägre på grund av kasst löparväder. Men även söndagar med över 1 300 löpare runt om i landet som sprungit för varandra. Responsen bland deltagarna har varit starkare och mer känslomässig än vad vi kunde ana från start. Mycket har handlat om känslan av gemenskap och att kämpa tillsammans. Om att få, om än tillfälligt, bryta isolering och bli del av något större. Det har varit vackert att varje vecka gå igenom alla tusental kommentarer, berättar Krister Strömqvist från jogg.se som har varit den tekniska motorn för satsningen.

Nu på söndag är det dags för den sista upplagan, men vad tror Andreas Odén? Är virtuella lopp här för att stanna?

 - Jag tror att virtuella lopp är här för att stanna. Vi kommer nog se en hel del av det i olika förfinade former framöver, men nu längtar man ju bara efter riktiga fysiska lopp trots allt! Men Länge Leve Loppet har handlat om så mycket mer. Det handlar väldigt lite om tider, prestationer och om att vinna priser. De handlar om motivation och om gemenskap. Vi märker att Länge Leve Loppet har varit en liten hjälp på traven för många att hålla igång med sin träning när tidigare uppsatta träningsmål som loppdeltagande ryckts undan. Dessutom finns det en styrka i att se många andra kämpa på, och komma med uppmuntrande kommentarer i prövande tider

Krister Strömqvist håller med, men lyfter också fram ett annat positivt perspektiv med Länge Leve Loppet. Samarbetet.

- Är det nåt vi som samhälle lärt oss denna vår är vilka instanser och funktioner som är viktiga på riktigt. Där har förenings- och motionssverige verkligen visat vilken avgörande och central roll vi har för folkhälsan. Att vi som tillhör den delen kommit närmare varandra är helt klart det mest positiva. Vi, löpare, sajter, arrangörer och så vidare, har visat styrkan vi har tillsammans. Det är något jag är säker på vi tillsammans kommer utveckla vidare.

 

Text: David Fridell

Mer om Tävling