dr Andreas Carlborg
Andreas Carlborg kombinerar heltidsjobbet som läkare i Nord Norge med en satsning på löpning. Främsta meriten hittills är ett individuellt SM-silver i terränglöpning (-98), och ett lagguld i samma gren vid årets terrängmästerskap.
Eftersom du jobbar som läkare tänkte jag nu i sommartider fråga om hur du ser på vätsketillförsel och vätskeförlust vid träning i värme?
- Det viktigaste är nog att man tänker på att dricka extra. Man kan ju förlora upp till ett par liter vätska under ett tufft träningspass i hög värme. Ett bra tips är att titta på urinen. Är den svagt gulfärgad till vattenlik har man druckit tillräckligt bra. Är den starkt gulfärgad är man dehydrerad och behöver få i sig mer vätska. Vatten fungerar bra men man bör tänka på att även om man inte är törstig längre så kan man ha ett vätskeunderskott så drick alltid lite extra. Kroppen gör ändå av sig med ett eventuellt överskott.
Några tips för att förhindra skador?
- Att hålla sig skadefri är svårt speciellt om man tränar på elitnivå. Några generella tips är att lyssna noga på kroppen och hellre ta en dag fri eller köra alternativt vid begynnande problem , samt att börja sakta efter träningsuppehåll. Det låter enkelt men är nog desto svårare att följa i praktiken. Dessutom har man väl alltid ont någonstans?! Det gäller att bara lära sig skilja på farligt ont och ofarligt.
- Jag tror att det kan vara värdefullt om man har en tränare eller annan person som är insatt i problematiken som kan agera som ett "bollplank" och kanske se eventuella problem utifrån, och agera i tid eftersom man själv inte alltid förstår sitt eget bästa.
Du tränar själv ganska mycket, hur gör du för att kombinera heltidsjobbet med löpträningen?
- Det jag har erfarit den hårda vägen är att det inte går att träna lika mycket när man samtidigt har haft fullt med jobb/studier. Jag har ett otal gånger tränat på som vanligt vilket inneburit att kroppen inte riktigt hunnit återhämta sig vilket resulterat i överträning. Men jag har(förhoppningsvis) lärt mig av tidigare misstag. Nu när jag ibland arbetar nätter och långa dagar försöker jag att anpassa träningen till detta. Exempelvis kör jag aldrig ett kvalitetspass efter en nattjour utan bara lugn träning. Under veckor med mycket arbete tränar jag mindre.
Du tränar mycket själv borta i Norge, har du några tips för att hålla uppe skärpan vid "ensamträning"?
- Långsiktiga mål är viktigt men speciellt vintertid när tävlingssäsongen är långt borta tycker jag att det underlättar mycket att ha ett delmål som ligger inom en mer överskådlig tid, tex. ett lokalt terränglopp om några veckor eller ett läger för att hålla ångan uppe när det är regnstorm och 2 grader ute... Sen underlättar det ju alltid att ha någon at träna med, även om det bara blir något pass i veckan.
Något favoritpass du kan tipsa läsarna om?
Ett trevligt kvalitetspass vintertid är 5+4+3+2+1+1 min snabb löpning i skogen med 1 min joggvila. På somrarna blir det mer banträning, ex 15x400m med 45 sek vila som vi kört mycket i Spårvägen.