Här är årets nyttigaste löparbok
Löpning för motionär och elit är en bok som sticker ut i den stora floran av böcker om löpning. Löparen och sjukgymnasten Eric Hagelins ambitiösa verk är kanske årets nyttigaste löparbok. På 232 sidor välmatade sidor får vi lära om löpning med fackligt djup och vetenskaplig förankring. En given referensbok för den som vill veta mer om löpträning.
– Många böcker om löpning riktar sig till nybörjare. Målgruppen för den här boken är snarare motions- och elitlöpare. Jag presenterar inga förslag på färdiga träningsprogram och åtgärdsupplägg, utan jag vill att läsaren själv ska förstå hur löpträning ska bedrivas och vilka åtgärder som bör vidtas för att bli en bättre löpare, säger Eric Hagelin.
– Innehållet backas upp av närmare 200 vetenskapliga referenser som blandas med mina egna filosofier som baseras på mina kunskaper som löpare och sjukgymnast, förklarar Eric.
I boken behandlas allt ifrån fysiologi och träning till tävling, återhämtning och utrustning. Ett av bokens stora kapitel handlar om skador, symtom och rehabilitering. Även här lyfter Eric fram det vetenskapliga perspektivet.
– Det finns vetenskapligt dokumenterat hur man förebygger och behandlar de vanligaste skadorna löpare drabbas av. Det innebär såklart en stor fördel att få vara skadefri för ens egen prestationsutveckling – och gentemot sina tävlingskonkurrenter.
Hur skulle du sammanfatta de viktigaste råden för att hålla sig skadefri?
– Variation och progression är två nyckelord. Att variera både underlag att springa på och träningens innehåll i stort. Sedan handlar det om att stegra träningen rätt, ofta går det för snabbt.
Vad är viktigast att tänka när det gäller skor?
– Det finns ett helt kapitel i boken ommaterial och utrustning och skorna är lö parens viktigaste utrustning. Faktorer att ta hänsyn till vid köp av löparskor är vikt, modell, mellansulans styvhet, komfort och dämpning. En grov rekommendation är att man ska byta skor efter 100–150 mil och inte byta för mycket mellan olika märken när man hittat några man trivs med.
Hur viktigt är det att ”springa rätt”, att ha en bra teknik och ett bra löpsteg?
– Det finns lika många löpstilar som det finns löpare och det är svårt att säga vad som är rätt löpstil. Människan är skapt att springa och jag tror att folk överdriver vikten av att hitta rätt löpstil från början. För en maratonlöpare passar till exempel en teknik som inte passar lika bra för den som springer kortare distanser. Sedan finns det inre riskfaktorer, det vill säga att en viss typ av biomekaniskt beteende under löpning som kan öka risken för vissa skador. Bäckentippning under markkottaktfasen och överpronation är exempel.
Har du själv ändrat din löpstil sedan du blev sjukgymnast?
–Nja, lättast är det att ändra löpstil i unga år, ju äldre man blir desto svårare är det. De enkla råden jag kan ge är att sträva efter att springa snyggt och avslappnat. Det vill säga en uppsträckt och stolt hållning med armarna pendlande nära kroppen.
Nu riktar sig inte den här boken i första hand till nybörjare, men om du ändå skulle ge några råd till just nybörjare vad de ska tänka på när de börjar springa – hur lyder de?
– Skaffa bra skor att springa i. Börja försiktigt. Kör inte tuffa intervaller på hårt underlag utan börja med kortare distanspass på skonsamt underlag – undvik asfalt helt och hållet. Sedan är det viktigt med variation och rätt progression.
Hur lyder råden till motionären?
– Generella råd handlar om variation, progression och att eliminera eller minska ner riskfaktorer. Försök att identifiera prestationsbegränsade faktorer och rikta in träningen med fokus på dem. Lyckas du så blir träningen mycket effektiv och du får en märkbar skjuts prestationsmässigt.
Och till elitlöparen?
– Samma sak. Försök att identifiera de individuella prestationsbegränsade faktorerna och rikta in dig på dem. Med erfarenhet, reflektion och rätt kunskap är det inte så svårt, förklarar Eric Hagelin.
I Löpning för motionär och elit får du med tydlig vetenskaplig förankring läsa om allt ifrån löparens fysiologi och grundläggande träningsprinciper till avancerad stegring av träning, återhämtningsstrategier, säsongsplanering ochtävlingstaktik. Ta även del av det senaste inom området skador och symtom som drabbar löparen samt de mest effektiva behandlingsalternativen.
Fakta:
FÖRFATTARE: Eric Hagelin
UTGIVEN: 2017, mjukband,
232 sidor
ISBN NR: 978-91-7727-004-1
Cirkapris: 339 kr