Medeldistansaren Rickard Pell

Hammarbys medeldistansare Rickard Pell har under våren pluggat filosofi på Manhattan College i USA och samtidigt tävlat framgångsrikt för skolan. Rickard har satt personbästa på såväl 800m som 1500m med 1:47:59 resp. 3:43:15. Till helgen är han kvalificerad, som en av elva svenska friidrottare, till de stora universitetsmästerskapen ?Nationals?.

1. Det gick lite segt förra året, har du fått någon klarhet varför, och vad är det som gjort att det gått så bra i år?
Förra säsongen var som sagt mycket seg, jag hade tränat bra och på vårkanten såg mina pass mycket bra ut.
De första loppen var okej, men sedan smällde det bara till och allt blev jättetungt.
Jag kunde inte komma på vad det var men jag lyckades i slutet av säsongen få bra läkarhjälp.
Testerna visade på att jag troligen haft någon virusinfektion i kroppen. Vad som orsakade detta går bara att spekulera i. Därmed fick jag aldrig någon riktig klarhet över förra säsongens seghet men indikationer vad det kan ha berott på.
Anledningen att det har gått bra i år (hittills) är väl att jag har kunnat träna på hårt och mycket hela året utan sjukdom och skador. Jag har styrt helheten av min träning själv och det verkar också funka bra.
Kombinationen träning/studier verkar också passa mig. Om jag bara skulle träna skulle det nog för egen del leda till för mycket grubblerier kring hur jag känner mig och min fysiska status. Jag behöver något annat att göra vid sidan om. Jobb är ofta för låsta eller för fysiskt påfrestande för att man (jag) skall kunna träna på topp. Plugga är perfekt, även om löpningen kommer i första hand.

2. När blir Sverigepremiären på bana, och vilken distans satsar du mest
på?

- Jag kommer hem den 5:e juni, direkt efter "Nationals" här i USA (där jag springer 800m). Helgen direkt efter är det stafett-SM, vilket jag springer. Distans och sträcka är inte helt klart för vi har haft lite strul med lagen i Hammarby.
I USA har det blivit många 800m lopp, och bara något lopp på 1500m. Hemma i Sverige skall jag försöka springa lite mera 1500m. Men som säsongen ser ut hemma, med GP på 800m, så blir det nog en del 800m lopp också. På lite längre sikt ser det ut som 1500m är det som gäller.

3. Helheten i träningen lägger du numera upp själv, men har du hjälp av
tränare också?

- Ja, i stort sätt har jag lagt upp min träning själv. I höstas planerade
jag grund träningen själv, med min tränare, Karin Franzen Bohman, som "bollplank" av idéer.
Sedan jag kom hit till New York i mitten av januari så har jag tränat med
skolan och kört coach Katones pass.
Jag har alltså kört kvalitetspassen med dem på skolan, sedan har jag lagt till det som jag tycker fattas eller ersatt vissa delar med något som jag tycker är bättre. Det har varit ett ganska intensivt tävlande, längsta uppehållet utan tävling har varit på 3 veckor. Det har gjort att jag inte alltid prioriterat tävlingarna lika mycket som coacherna på skolan velat, och ibland har jag varit helt nerkörd när det har varit tävlingsdags (kanske inte alltid sa uppskattat men det funkar för mig).

4. Har du något favoritpass?
- Jag kommer inte på något speciellt favoritpass men jag älskar de dagarna när man är nere på banan och skall köra hård syraträning och allt bara känns hur lätt som helst. Samtidigt blir jag nog gladast över de dagar som man skall köra hårt och man känner sig seg men ändock lyckas man genomföra, eller till och med springer bättre än vad man siktat på.
Sådant ger en sorts mental styrka.

5. Kör du någon regelrätt mental träning?
- Jag kör ingen mental träning under några organiserade former, men jag har suttit och talat endel med Nils Egil Rosenberg (idrottspsykolog) och det har varit givande samtal.
Jag tycker frågan om jag kör mental träning är rätt svår att svara på, för jag har alltid undrat vad det innebär att träna mentalt. Men är det att fundera över sitt idrottande och hur man kan förbättra det genom tankar sa håller jag på med det. Jag funderar en hel del över detta.
Mitt intresse for filosofi och dess tankar ger mig en möjlighet att applicera lite av detta på mig själv, och det är nog en form av mental träning det också.

Mer om Ur arkivet: Szalkai intervjuar