Naprapatens huskur för löparknä

Vad är löparknä och hur botar man den där överbelastningen som drabbar så många löpare? Joseph Beg är naprapat med fokus på löpning och rehab, verksam i löparkliniken. Helt enkelt mannen att ta hjälp av om man drabbas av det som på svenska brukar kallas löparknä. Kolla videon där Joseph visar huskuren, tre enkla övningar att göra hemma för att bota det onda.

Vad är då löparknå, hur känner man igen symptomen?
– När du springer och det plötsligt börjar göra ganska ont – rakt in på utsidan, ganska skarpt varje gång du landar eller trycker ifrån och det käns på utsidan av knäet – då är orsaken högst troligen att du råkat ut för löparknä, säger Joseph Beg. 
Smärtan kommer under träningspasset och ökar efter hand. Besvären kan försvinna om du vilar några dagar, för att sedan återkomma vid nästa träningspass.


Enligt vårdguiden blir löparknä vanligtvis bra om du vilar några dagar och sedan tränar mer försiktigt än tidigare:
Du kan behöva byta till en träningsform som inte belastar senan så mycket. Oftast behövs det inga läkemedel, men om du har mycket ont kan du ta receptfria värktabletter.

Behandling hos fysioterapeut, även kallad sjukgymnast, naprapat eller kiropraktor och stretchning av senan kan göra att besvären går över fortare.
Löparknä kan bli bra med några dagars vila men olika sorters behandling kan göra att besvären går över fortare.


– Det finns jättemånga sätt att lösa det här på säger Joseph:

  • Nålbehandling 
  • Laserbehandling
  • Stötvägsbehandling.
  • Massage
  • Töj och stretch-övnignar

– Ibland behöver man inte något utav det utan jag tycker att man ska prova en liten huskur först och se om man inte kan lösa det på egen hand, fortsätter Joseph och visar sedan tre övningar att göra hemma.

Det du behöver för att följa Josephs övningar är en skumgummirulle, (foamroller) och någon slags hårdgjuten boll typ bandyboll, lacrosseboll eller bara en stor studsboll.
I videon visar Joseph hur man med hjälp av skumgummirulle och boll själv kan behandla några av de tre musklerna som kan vara orsaken till löparknäet, alla sitter de på lårets utsida och fäster upp mot höften och ner vid knäet.
Joseph visar hur man letar upp och hittar triggerpunkternamed boll  i två övningar:

  • Krypskytten
  • Fotbollsmålvakten
Krypskytten.
Fotbollsmålvakten.

– Det gäller att hitta punkten som är relevant, säger Joseph och visar.
– Vänta, här känner jag på något sätt att det på något sätt har med knäet att göra.  
– När du har hittat ett läge där du känner att här är det ömt, här är det stramt, då gäller det att slappna av där. Om man slappar av kan det nästan kännas ännu tydligare. Var kvar i läget till att sensationen har lugnat ner sig något. 
Med några millimeterförflyttningar och lite skiftande i kroppshållning letar man upp punkterna där det känns riktigt ömt.
Sedan gäller det att ligga kvar på smärtpunkten till det att smärtan avtar. 
– Upprepa två-tre gånger.

Rullen.

Den tredje övningen är en enkel massage av lårets utsida, två till tre drag längs med hela sidan. 
Ligg på sidan, lite framåtlutad. Placera skumgummirullen strax ovanför knäet.
Avlasta med hjälp av armarna och med andra foten mot golvet.
Rulla långsamt över hela muskeln.

– De här tre övningarna borde räcka, du behöver inte överbehandla, hellre några små åtgärder kanske två gånger om dagen.
–  Prova det här några dagar och se om det kan lösar problemet för dig. Om det inte gör det, efter tre- fyra dagar – då är det bäst att du uppsöker  sjukgymnast, naprapat eller kiropraktor som jobbar med idrottsmedicinska problem.