Glöm tokpassen! Nu ska Peter i mål i Varvet

Är du en sådan typ som tok-kör när du väl bestämt dig för att träna? I så fall är du inte ensam.
– Det blir lätt så när man väl bestämt sig. Man går på så hårt man kan och så håller inte kroppen, säger Peter Löf.
​Men den här gången ska det inte hända. Med start nu i februari och lagom ökning vecka för vecka ska Peter i maj vara redo för comeback i GöteborgsVarvet 2017.

Det är nästan tjugo år sedan sist. Peter Löf sprang varvet tre gånger på 1990-talet. Som snabbast gjorde han de 21098 meterna på 1.58.
Sedan kom jobb, familj och småbarnsår. Men känslan för löpning och viljan att komma tillbaka har liksom legat och grott. Några försök att komma igång har kanske vara lite överambtiösa - då kommer också överbelastningarna:
– Det är bara att inse att jag inte är någon ungdom längre men jag gillar att löpträna och när jag insåg var jag befinner mig så insåg jag också att jag behöver ta hjälp. säger den i år 46-årige stenungsundsbon.

För målet har funnits där ända sedan förra våren då han utmanade en kompis på att springa GöteborgsVarvet 2017. Anmälan är gjord för länge sedan. Men med tre månader kvar så börjar egentligen den viktigaste träningen.
– Jag ligger och taktar runt 6-7 kilometer och hade väl först kanske trott att det skulle vara möjligt att springa på två timmar igen, men efter att ha tittat på träningsuppläggen för de olika nivåerna så insåg jag att 2.10-nivån med långsam ökning och varierad träning är programmet för mig. 
Träningsexperten Anders Szalkai har gjort träningsprogram på sju olika nivåer för att klara de 21,1 kilometerna i Göteborg 20 maj 2017. Träning som egentligen började redan i januari.
– En del har det där sinnet att när man sätter igång så ger man järnet och direkt vill ha tuffa pass, vi är ju olika, säger Anders Szaklai. Men det kan både bli för stor påfrestning och bli för tufft om an tok-kör. Min tanke med programmen är att långsamt bygga upp och så småningom kommer även de där hårda passen. De där hårda passen kan vara en chock för kroppen, om det är det första man gör i träningsväg. Men ger man dem någon månads långsam upptrappning kan samma pass visserligen fortfarande kännas hårt men ändå helt överkommligt. 

De första veckorna med träningsprogrammen har det handlat om att komma igång och få regelbundenhet. Med tre månader kvar till världens största halvmaratonlopp kommer nu de där första lite tuffare passen.
I 2.10-programmet handlar det om ett fartleks-pass. 

Det finns olika sorters träningsprogram för Göteborgsvarvet. De på trana.marathon.se finns på sju olika nivåer. Funkar både på mobil, läsplatta och dator.

Här är Peters första tuffa passs


I beskrivningen i träningsprogrammet förklarar coach Szalkai hur passet går till, vi saxar från trana.marathon.se där instruktionsvideor även förklarar de olika momenten. Kan kanske behövas för det här är kanske inte termer som ens en van löpare är van att slänga sig med:

  • Uppvärmning:  2 km  Tid:  13 min
  • Dynamisk rörlighet Tid:  5 min
  • Koordinationslopp: 2x60 m
  • Fartlek: 4 km  Tid:  24-25 min
  • Nedjogg: 1 km  Tid:  6-7 min
  • Stretching: 5-10 min

Så här förklarar Anders Szalkai passet:
Nytt pass, och totalt med uppvärmning och nedjogg riktigt långt. (7km). 
Värm upp med lugn uppvärmande distanslöpning i ca 2km och stretcha lite lätt och kör 2 lugna koordinationer. 
Kör sedan ett "fartlekspass" på ca 25 minuter. 
Du springer alltså hela tiden men varierar farten, så att vissa bitar går fortare, vissa bitar går i lugn löpfart (vilotempo). Variera fartbitarna efter terräng/löprunda, men försök ha någon stans mellan 30 sekunder som kortast och upp till 2 minuter som längst snabbare löpning åt gången.
Ungefär lika lång vilojogg som snabbare löpning, något kortare efter "en lång fartbit".
Vill du ha styrd fartlek efter klocka kan du köra enligt:
30"-60"-90"-120"-120"-90"-60"-30" (sekunder) fortare löpning med 1 minuts lugn löpning mellan varje fartbit och 1,5 min mellan 2 minutarna.
Viktigt att du inte startar för fort utan kommer in i löpningen på ett bra sätt. Hitta flyt, och håll fartbitarna fort men bekvämt ändå! Behöver du något kort gångavsnitt insprängt lägger du in detta.
Jogga ner lugnt i 1km efter passet, och stretcha ut musklerna.



Så här ser träningsplaneringen ut för Peter Löf (och alla andra som tränar på 2.10-nivån)13:e–19.e februari: 

Till träningsprogrammen för 21,1 km i Göteborg

Mer om Göteborgsvarvet 2017