Kristinas löparäventyr blev dokumentär
Äventyrslöparen Kristina Paltén testar gång på gång sina gränser. Hur långt kan hon springa? Vad finns det att vara rädd för? Efter att bland annat ha sprungit från Istanbul till Sverige, satt världsrekord i 48 timmars löpning på löpband, så ställde sig Kristina Paltén förra hösten inför sin kanske hittills tuffaste utmaning,
Nästa vecka är det premiär för dokumentären "Ensam genom Iran", Kristina Palténs löpning 184 mil tvärs genom Iran.
Kristina, med sina två världsrekord i 12-timmar respektive 48-timmars löpning på löpband, valde just Iran för sin löpning av tre anledningar.
Den vackra naturen, den långa sträckan och hennes egna fördomar mot landet. Utan någon tidigare koppling till Iran ville Kristina utforska ett, för henne okänt land, om vilket hon enbart hade medias bild att luta sig tillbaka mot.
– Idag upplever jag att ”muslim” nästan blivit synonymt med ”terrorist” eller ”fundamentalist”. Det finns cirka 1,5 miljarder muslimer i världen idag, och jag gissar att de flesta är trevliga. Med den här löpningen vill jag ifrågasätta mina egna fördomar, lära mig mer och möta människor från en annan kultur. Min förhoppning är att resan kommer bidra till mer öppenhet, tillit och tolerans både hos mig själv och i världen, säger Kristina själv.
– Trailern till dokumentären har setts av över 9 miljoner människor, och förmodligen än fler, berättar Kristina inför världspremiären på den en timme långa dokumentären som följer Kristina innan, under och efter hennes löpning genom Iran. Den skildrar både hennes 58 dagars löpning men även hennes inre resa. Resan där hon utmanar andras och sina egna fördomar och rädslor genom att möta de hon hört så lite om, invånarna i Iran längs vägen.
– Jag var rädd att bli misshandlad, våldtagen, satt i fängelse – fantasierna var många, berättar Kristina i sin blogg här på Marathon.se.
– Jag listade mina rädslor, undersökte dem, luskade i vad de verkligen bestod av och vad jag kunde göra för att de inte skulle inträffa. Jag badade i rädslan för jag vet att rädslan i sig aldrig kan skada mig, däremot innehåller den en mängd viktig information om saker jag kan göra för att lyckas med det jag satt mig för. Mitt mål var att bidra till tillit i världen och jag gick genom rädslan och hittade det jag hade hoppats på – människor, precis som du och jag, som vill ta sina barn till skolan och gå hem med dem igen, som vill skapa ett bra liv för sig själva och sina barn. Jag hittade inte bara det, utan ett folk med gästfrihet och vänlighet som det största kulturella särdraget. Det var en gåva att få möta dem, en gåva åt båda håll.
Tisdagen 22 november har dokumentären premiär på biograf Reflexen i Kärrtorp i södra Stockholm. Filmen presenteras av Kristina Paltén och regissörerna André Larsson och Shamim Berkeh.