Här kan halvmaran bli tuff
Stockholm Halvmarathons banan har sköna lättlöpta partier. Men det finns också några backar. Längst är det svaga men långa backen efter 17 kilometer. Från Hornstullstrand och upp till St Paulsgatan kommer motluten på rad. Här gäller det att ha krafter kvar. Träningsexperten Anders Szalkai har också några tekniktips och saker att tänka på i uppförslöpningen.
– När man ska upp genom Tantolunden efter 17 kilometer är det en 600-700 meters konstant svag stigning där vi ska oss upp 15 höjdmeter, säger Anders Szalkai.
Efter den första stigningen kommer det att gå lite lite böljande upp för vi når inte den högsta punkten förrän strax innan Götgatan, vid St Paulsgatan där vi är uppe på 30 meter.
Men det är inte bara uppförslöpningen i sig som kan bli jobbig.
• Man är redan trött i benen efter att ha sprungit 17 kilometer.
• Många har varit ute så pass länge i loppet att energin håller på att ta slut.
– Här gäller det att vara lite vaksam och ta sig tid att spara kraft i det första motlutet, korta ner stegen och kanske till och med gå en bit om det behövs och inte jaga eller hålla sin kilometerfart, för då tror jag att man kan tappa och inte utnyttja slutdelen.
När man kommer nått upp till högsta punkte på St Paulsgatan börjar det gå svagt utför.
– Om du sparat kraft i den första backen i Tantolunden och även sparat sista knixen uppför St Paulsgatan, till och med kanske gått där, kan du flyta på nerför inpå Götgatan. Det är 700 meters utförslöpning och sedan är det flackt runt Gamla stan. På de här sista kilometrarna kan du verkligen tjäna sekunder om du har krafter kvar.