Guld hägrar för svenskar i Sydafrika
Den svenska eliten finns på plats när världens största ultralopp avgörs i Sydafrika på söndag. Frågan är hur Jonas Buud, Kajsa Berg och de andra svenskarna står sig i den hårda konkurrensen, och hur de klarar årets nedförslöpning de 89,2 kilometerna från Pietermaritzburg till Durban.
Och var står Anders Szalkai i konkurrensen? Han springer med svenska landslagslöparna Jonas Buud, Kajsa Berg och Fritjof Fagerlund i Nedbank-teamet.
– Inte för att jag platsar där direkt...men skönt att kunna hänga med dom rutinerade nu fram till söndag, skriver Anders i sin blogg här på Marathon.se
Det klassiska loppet Comrades Marathon löps vartannat år från Durban till Pietermaritzburg. Vartannat år går loppet ned från Pietermaritzburg på 600 meters höjd till Durban vid Indiska Oceanen och vartannat år går loppet uppför.
Årets lopp startar i soluppgången kl 5.30 på söndag och målet stängs vid solnedgången kl 17.30.
Under nerförsloppet kan temperaturen vid starten i bergen vara runt noll grader medan temperaturen vid målet kan vara över 30 grader.
Medalj i guld till de tio främsta
De som fullföljer loppet inom maxtiden får medaljer i olika valörer beroende på placering och tid. De tio första löparna får en medalj i äkta guld. De som klarar loppet under 7:30 timmar får en silvermedalj. De som slutför loppet under elva timmar får en bronsmedalj och en tid under tolv timmar ger en medalj i koppar.
Svenske världsmästaren på 100 kilometer, Jonas Buud, gör sin fjärde start i Comrades. Han har en sjundeplats från 2014, en andraplats 2013 och en fjärdeplats 2011. Stora prispengar hägrar. Segraren kan räkna med motsvarande en halv och en miljon kronor i prispengar. Dessutom finns det premier och en bonus på en miljon kr tillfaller den man eller kvinna som sätter nytt banrekord. Leonid Shvetsov, Ryssland, har banrekordet nerför med tiden för herrar; 5.20.49 medan sydafrikanskan Frith van der Merwe, Sydafrika, har damrekordet med 5.54.43
I damklassen finns också den svenska VM-tvåan på 100 kilometer, Kajsa Berg, och Frida Södermark på plats. Kajsa har två VM-silver på 100 kilometer 2012 och 2015 som främsta merit och kan vara med också slåss om en toppplacering. Frida Södermark har redan en guldmedalj från 2014 när hon blev åtta i loppet och kan mycket väl ta en ny guldmedalj.
Konkurrensen är dock stentuff i loppet. Sydafrika dominerar bland segrarna på herrsidan även om ryska löpare skördat stora framgångar sedan mitten av 1990-talet. På damsidan har Ryssland dominerat stort men även tyska, amerikanska och brittiska löpare har tagit segrar. Bland de mest framgångsrika löparna i Comrades märks Bruce Fordyce, Sydafrika, med nio segrar och Elena Nurgalieva, Ryssland, med åtta vinster.
En lång historia
Comrades arrangerades för första gången 1921 till minne av de sydafrikanska soldater som stupade i fälttåget mot Tyskland i Östafrika under första världskriget.
Fram till slutet av 1960-talet samlade loppet bara ett par hundra deltagare och enbart vita män fick delta. 1975 öppnades tävlingen även för svarta och kvinnor fick också delta.
Under 1970- och 1980-talet växte Comrades till att bli Sydafrikas största idrottstävling med 10 000 deltagare varje år. Den första svarta segraren blev Samuel Tshabalala, Sydafrika, 1989.
Under 1970-talet infördes en internationell idrottsbojkott mot Sydafrika på grund av landets apartheid-lagar och få internationella löpare deltog i Comrades. Bojkotten mot Sydafrika hävdes när raslagarna avskaffades 1990 och numera samlar Comrades deltagare från mer än 70 länder.
Genom Comrades långa historia har en rad traditioner uppstått. Före start deltar alla löpare i en gemensam allsång av den sydafrikanska folksången "Shosholoza" innan starten markeras med ljudet av en tupp som gal. Även längs banan respekteras traditioner. Den löpare som lägger ner en blomma på en markerad plats halvvägs sägs få en behaglig avslutning av loppet. Segraren får strax före målgång ett brev att bära med sig i mål med en hälsning från den stad där loppet startade till den stad där loppet slutar. Brevet hedrar de brevbärare som bar post till fots mellan Durban och Pietermaritzburg under 1800-talet.
2016 har Comrades Marathon 22 000 anmälda och är världens i särklass största ultralopp. 300 000 personer följer loppet längs vägen och 15 miljoner personer följer direktsändningen på TV.