David på väg mot VM efter rekordvintern
David Nilsson är i kanonform. Vintern har varit fylld med goda resultat både på landsvägs- och terränglopp i Europa. På väg mot Cardiff och VM-loppet i halvmaraton 26 mars testade Högby-löparen i helgen också 10000 meter inomhus. 29.24.43 på femtio 200-meters varv i Huddinges Storängshallen är den snabbaste tiden inomhus någonsin av en svensk.
Varför tar man sig an 10000 meter på en 200 meters bana inomhus?
– Bra fråga, nej men om tränat så mycket inomhus på 200 meters bana som jag gjort denna vinter kändes det inte mer avskräckande att köra 50 varv på tävling än att köra ett bra pass inomhus. Jag körde ett pass i november med Lars Södergård och Olle Walleräng där vi inledde med 25 varv, 5000 meter, på strax under 15 minuter innan själva intervallpasset startade. Då kändes det som vi skulle kunna springa 10000 meter bara på kul på träning, och när vi sen väl började fundera kring att genomföra det tänkte vi att då kan vi ju lika bra köra det som en officiell tävling. Så vi letade lite arrangörer och då ställde Huddinge upp och skapade loppet för oss.
Jag antar att du med tanke på tiden fick de besked du ville ha med dina 10km på 29.24?
– Ja det tycker jag. Jag satsade på en tid runt 29.30 och det blev ju till och med något bättre. Dessutom fick jag efter loppet besked att jag kommit med i ”mästerskapsgruppen” där jag inte varit med tidigare. Så det var helt klart ett bra lopp för mig.
Det känns som idén med 10000 meter inomhus inte var så dum trots allt, hur kändes benen dagen efter?
– Jag var lite sliten efter loppet, så jag avstod lördagsölen efter loppet och jag sprang faktiskt ett 90 minuters pass dagen. Det kändes lite segt, men jag hade inte ont eller så. Jag har ju annars haft en tendens att få ont efter just 10000 meters lopp på bana, men nu kändes det inget speciellt.
Du har kanske lite i skymundan haft en suverän vintersäsong med många högklassiga terräng och gatlopp och nu dessutom några konkreta inomhuslopp. Kan du berätta lite kring dina insatser i vinter?
– Ja, det har gått riktigt bra och jag har känt mig väldig stabil. Jag hade bland annat ett 10 km lopp i Madrid på väg som gick på 29.22, som jag var riktigt nöjd med. Alla andra insatser har ju varit lite svårbedömda, då det varit terräng och kanske inte riktigt konkreta sträckor, men sett till de löpare jag mött på loppet har det nog varit bra resultat. Känslan har varit bra.
Hur ser din satsning ut just nu, då har ju ett verkligt brett spektrum på dina lopp, allt från 1500 meter på bana upp till maraton?
– Fokus har varit terräng främst och lite gatlopp den här vintern. Så inomhusloppet har bara varit för att stämma av vad jag kunde göra utan specifik formtoppnings träning mot dessa lopp. Sen avbröt jag inomhuslöpningen, förutom 10000 meters loppet för jag ville börja inrikta träningen mot VM halvmaran i Cardiff där jag hela tiden varit anmäld i ”motionsklassen”.
Ja, hur har det gått där, har du inte med dina fina vinterresultat fått en plats i riktiga VM loppet för att representera Sverige?
– Än så länge kör jag som motionär, men nu har jag haft lite kontakt med friidrottsförbundet och sista anmälningsdag är på måndag efter kommande helg och jag ska köra ett 10 km lopp i Manchester på söndag och jag har fått viss indikation på att om jag gör en bra tid på 10 km loppet där, ner mot 29 minuter, kan det bli en start i VM-klassen på halvmaran.
– Så det är en ”privat” gräns för mig, och den grundar sig på min resultat i vinter och kanske även 10000 meters loppet i Huddinge.
Känns det inte som det blir ett väldigt sent besked kring VM starten?
– Jo kanske, samtidigt känner jag att jag vill kunna känna att jag kan göra ner mot 1.03 eller under om jag ska springa VM och då behöver jag kunna springa 10 km på låga 29 minuter. Jag tror också att gatlopp nu kommande helg är ett bra pass inför halvmaran som jag kommer köra oavsett om det blir VM eller inte.
Om du går vidare från Cardiff halvmaran, vad är årets mål?
– Det är att kvala in på 10000 meter till sommarens EM. OS-kvalgränsen på maran, som ligger på 2.12 tycker jag är för tuff, så jag känner att det blir bättre satsa mot EM och gränsen där som ligger på 28.50.
Men du har inte lämnat tankarna på maraton framöver?
– Nej, jag hoppas kunna göra en satsning mot VM nästa år på maran.
Träningsmässigt, kommer du fortsätta träna här hemma i Sverige eller har du utlandsläger framöver?
– Jag kommer troligen vara kvar här hemma och träna, kanske blir det något i USA om jag ska tävla där borta men det är inte bestämt än. Det är rätt skönt att vara hemma och bara träna, det har ju blivit en del resor med alla tävlingar i vinter.
Marathon.se hoppas se David i VM loppet och tackar för pratstunden.