Lästips för den vetgirige
Den brittiske filosofen Sir Francis Bacon sa en gång att "kunskap är makt". Kanske är det så?
Jag har i vart fall blivit mer och mer intresserad av att ta reda på mer om hur och vad jag ska träna och hur denna träning påverkar kroppen. Även om du har en bra tränare så är det till syvende och sist du själv som känner din kropp bäst.
Något som är väldigt populärt bland elitaktiva långdistanslöpare är att åka på träningsläger på höghöjd. Misstaget många gör är att köra alldeles för hårt och inte ta hänsyn till hur höjden påverkar prestationen. Visst är det frustrerande att inte kunna hålla samma tider som hemma på havsnivå, men att gå på fört hårt i höjden kan bli ett kostsamt misstag. Ofta diskuterar vi när vi är iväg på hög höjd hur mycket höjden kan påverka just de intervaller som står på programmet. Vill inte riskera att tappa huvudet efter första intervallen. Sägas ska att alla är vi olika och påverkas också olika mycket av den minskade tillgången till syre. Själv tycker jag att det är väldigt intressant och har därför sökt mycket information kring just detta.
I boken "Lore of runnings" finns en tabell där man kan se den dåvarande världsrekordtiden satt på havsnivå och hur den förändras ju högre höjden blir.
Världsrekordet för damer på 10 000 m var när boken skrevs 30.13.74. I Munchen 500 möh skulle den vara 30.40.99 (jämför Paula Radcliffes 30.01 på EM i Munchen). I Calgary på 1000 möh är tiden 31.05.49. På 1800 meters höjd i Johannesburg är tiden 31.49.95. På 2200 möh skulle tiden vara 32.23.46. Tänkte lägga upp en bild på tabellen, men det får jag inte göra, ska inte stjäla något som är någon annans!
Flagstaff dit jag ska i April ligger på 7000 ft (2100 möh). Blir inga personbästa på träning där inte! Nya böcker blir det alldeles säkert. De flesta av mina löparböcker har jag köpt på Barnes & Noble i USA eller på Waterstones i London. Går med största sannolikhet att hitta på Amazon, men själv gillar jag att bläddra i böckerna innan jag slår till.