Här är Windstopper bättre än Gore-Tex
Nej, Gore-Tex är egentligen ingenting för löparkläder. Inte ens Gores utvecklare vill gärna använda sitt supermaterial utan väljer alternativet Windstopper för löpare.
Gore-Tex passar bra i friluftskläder och möjligen i löparens konfektion när man börjar röra sig under en bit under nollpunkten. När det är varmare blir det helt enkelt för varmt och tätt med en Gore-Tex-jacka. Under hög aktivitet producerar kroppen mellan 1- 4 liter svett i timmen. Då hinner inte materialet med att släppa ut all den fukt som bildas.
Alternativet som nu finns hos bland andra Craft, adidas och Salomon samt i Gores egen löparkollektion heter Windstopper. Ett material som har funnits på marknaden sedan 1991 men som istället för att koncentrera sig på vatten och fukt är fokuserat och utvecklat för klara en kylande vind samtidigt som materialet ska kunna andas.
Windstopper -membranet är ett mycket tunt membran som är laminerat till ett tyg som gör det helt vindtätt. Det är tillverkat av den mångsidiga polymeren PTFE (polytetrafluoretylen) som är expanderad för att skapa en mikroporös struktur. Dessa mikroporer är 900 gånger större än vattenångsmolekyler, vilket gör att svetten obehindrat tränger igenom.
Trots att tyger som t.ex. mikrofiber, tätstickade material och många fleecematerial ofta anses vara vindtäta kan lätta vindar tränga igenom de flesta av dessa material med tiden, vilket gör att du börjar frysa och känna dig obekväm.
Vindtätheten i ett material definieras enligt den europeiska standarden för köldskydd (EN342). Denna innebär att inte mer än 11 liter luft per kvadratmeter per sekund får tränga igenom materialet. Om denna nivå överskrids börjar kroppen att kylas ned. Denna gräns klarar faktiskt Windstopper.
Viktigt med ventilation
Ett bra löparplagg ska ändå inte vara helt tätt sytt utan det bör finnas öppningar i plagget (t.ex. dragkedjor fram eller under armhålorna). På en del plagg har tilverkarna börjat kombinera Windstopper med andra luftgenomträngliga materialkonstruktioner som gör att en viss mängd luft kan komma igenom plagget.