Svenskar upptäcker Chicago igen

Patrik Gylle Larsson trivdes i Chicago.

Svenska löpare håller på att upptäcka Chicago Marathon. En snabb bana och en publik- och deltagarfest med över 40 000 löpare. I år lockades hundra svenskar att springa Chicago Marathon, i staden som för hundra år sedan hade fler svenska invånare än Göteborg.

– Det var ett fantastiskt lopp och Chicago är en riktigt härlig stad, sade Patrik Gylle Larsson efter loppet.
– Förutsättningarna var perfekta, benen kändes bra, och vädret var utmärkt för att springa ett maraton. De första 25 kilometerna gick kanon, sen började jag känna av Lidingöloppet och några tuffa träningspass.
Patrik blev tredje snabbaste bäste svensk på tiden 2.54.00. Bäste svensk blev Fredrik Arthursson från Järfälla på tiden 2:44:33. Bästa svenska blev Karin Arthursson på 3:01:48. Familjen Arthursson fick med andra ord en lyckosam helg i Chicago. Båda tävlar för Hässelby SK.
– Jag är så himla nöjd med loppet, sade Karin Karin Arthursson. Grundtanken från början var att komma under tre timmar, det höll inte riktigt. Jag kände en förtvivlad trötthet mellan 28-37 km, och en märklig ny jättestyrka sista 4 kilometerna. Det blev ändå personligt rekord med 1:28 och det var mer än jag vågade hoppas på under loppet. Att springa maraton är sanslöst jobbigt”, säger Karin

Några svenska elitlöpare har haft stora framgångar i Chicago. Midde Hamrin som numera är löptränare i Göteborg vann loppet 1991 på 2.36.31. Marie Söderström-Lundberg sprang ännu snabbare när hon blev nia 2.34.58 i 2000 års upplaga. Åke ”Biten” Eriksson
sprang 1990 på 2.10.53, endast 15 sekunder över det svenska rekordet. Tiden är fortfarande den näst bästa i maratonstatistiken efter Kjell Erik Ståhls 2.10.38

Årets Chicago Marathon var det 37:e i loppets historia och enligt ett pressmeddelande hade runt 45 000 löpare anmält sig och cirka 1,7 miljoner åskådare fanns längs den flacka banan.
En riktig löparfest med andra ord, och som åskådare var det på vissa ställen, framför allt innan målgången, svårt att komma fram och se ordentligt.

Hela 40 802 löpare tog sig i mål i söndagens Chicago Marathon under helt perfekta väderförhållanden. Det utlovade regnet byttes mot strålande sol. I herrarnas lopp stal Kenyanen Eliud Kipchoge showen när han vann loppet på fantastiska tiden 2:04:11.

Kipchoge som tidigare tävlat i medeldistanslöpning sprang sitt första maratonlopp 2013, som han dessutom vann. Chicago Marathon blev hans tredje vinst i ett maratonlopp. Och han sa glädjestrålande efter loppet:
– Man brukar säga att bara du vill, så kommer du att lyckas. Jag ville verkligen gå över till maraton, och det är därför det har gått så bra, och därför jag vinner.
Kenyanerna regerade verkligen i årets Chicago Marathon med Sammy Kitwara, som tog en andra plats på 2:04:28 och Chumba Dickson på tredjeplats med tiden 2:04:32.
Förhandsfavoriten Kenensia Bekele, blev i sitt livs andra maratonlopp fyra på 2:05:51.
Bekele som har världsrekorden på både 5 000 meter och 10 000 meter kommer att göra fler försök på maratondistansen:
– Ingen uppnår sina bästa resultat redan i sitt första eller andra maraton, sade Bekele till Chicago Tribune efter loppet.

I damernas lopp försvarade kenyanskan Rita Jeptoo sin titel när hon korsade mållinjen på 2:24:35.

Täten med Eliud Kipchoge, som vann loppet, den främste med gul tröja. Bakom honom, också i gul tröja, Kenensia Bekele.