Bara barnafödande kan stoppa Emil

Emil Lerdahl satte personbästa på maraton i februari 2014 med 2.20.14 och är med den tiden den hittills i år snabbaste svensken på distansen. Foto: DECA text och bild

Emil Lerdahl går i väntans tider. EM i maraton på söndag, barnafödande tre dagar efter. Om allt går som planerat...
Och hittills i år har det mesta gått enligt plan. Redan i februari sprang Emil på 2.20.14 i Sevilla Marathon och med en ny träningskompis har han fått nyttig sprarring.

Jag har ju presterat som bäst när jag avslutat snabbare. Det har passat mig att ”växa in i loppet”. Men i EM handlar det ju inte om tider, utan om placeringar. Så jag kommer inte stressa för att ligga på någon speciell kilometertid, utan jag får anpassa på känsla. Det tror jag är den vägen som kan få mig göra ett riktigt bra lopp.

Marathon.se nådde Emil hemma i nordnorska Harstad där han stannar så länge som möjligt innan EM och återvänder så snabbt han kan efter EM.

Du är kvar hemma i Nordnorge, jag trodde du var på läger som många andra eller på plats i Zürich. Så du kör din EM-laddning på hemmaplan?

– Ja, jag har helt laddat upp och tränat på hemmaplan hela vägen sedan maran i Sevilla i februari. Anledningen att inte åka iväg på läger nu är väldigt enkel då jag har en gravid hustru här hemma.

Är det nära föreståendet nu, eller är det lugnt för din del att åka iväg till EM?

– Nej, det är inte jättelugnt faktiskt. Födelsedatum är satt till tre dagar efter EM maran. Men jag har bestämt mig för att så länge det inte händer något innan min avresa som är planerad till fredag kommer jag åka. Har jag väl åkt iväg, så blir det EM för det är inga snabba resvägar tillbaks till Nordnorge och skulle jag vända om på resan är risken att jag missar båda sakerna. Men jag hoppas givetvis att jag kan vara med både om födelsen och EM-maran.

Men ni har en backup hemma när du är borta, så du ändå känner dig trygg att åka iväg?

– Ja, vi har ordnat med skjuts och vänner som står tillgängliga när jag är borta. Jag kommer vara hemifrån i två och ett halvt dygn så det är den marginalen jag får leva med.

Men känns det som att du ändå kan ha fokus på EM?

– Ja absolut, än så länge ser jag ingen fara alls med att kombinera det, men det är ju lätt att se på det så nu när allt är lugnt. Jag kommer ju aldrig kunna veta hur det känns och hur fokus blir om det skulle hända något när jag är borta. Händer det något innan avresa, och det tar lång tid kommer jag givetvis att ställa in EM för min del och det vet landlagsledningen om.

Om vi bortser från det spännande som kommer hända på hemmaplan, hur har träningen gått mot EM?

– Väldigt bra faktiskt. I och med att jag valde tidigt att ha hela våren och sommaren på hemmaplan har jag haft en stadig bas och plan. Jag var lite orolig för att behöva köra all träning själv, men en av Norges bästa långdistanslöpare, Håkon Brox, som också ska springa EM har flyttat upp hit och det har ju gjort att jag fått sällskap på många pass. Ett ganska märkligt sammanträffande att just en annan EM-maratonlöpare flyttade hit till en liten stad i Nordnorge.

Har ni liknande profil som löpare, så träningen har passat att köra tillsammans?

– Vi är ju bägge två avslappnade inför vårt idrottande, så där är vi lika och kan vara flexibla gällande passen. Men vi ser lite olika på träningen. Håkon kör mycket mer mängd och många fler lugna långa pass än vad jag kör. Men det har ändå funkat att köra tre till fyra pass i veckan gemensamt, och runt dessa pass har vi haft många intressanta diskussioner både runt träning och runt EM.
- För mig har det betytt otroligt mycket att ha detta sällskap, och det har verkligen gynnat min träning.

Innebär det att du tagit till dig något av Håkons synsätt på träningen?

– Nej, egentligen inte utan oftast har Håkon hängt på de pass som jag och min tränare i Hammarby Per Synnerman lagt upp. Så egentligen är det nog Håkon som varit mest flexibel i att ändra sitt upplägg, men givetvis är det ett träningsutbyte som jag tror gynnar båda.

Vilka är huvudpassen ni kört ihop inför EM?

– När Håkon flyttade hit, pratade vi ganska omgående om vilka pass som var nyckelpassen. Det vi kom fram till var att vi tillsammans skulle ha ett mål att komma upp till att klara köra 5 gånger 20 minuter i maratonfart på ett pass när det närmade sig EM. Så vi började med 2x20 minuter och sen har vi jobbat oss upp och nu klarar vi 5x20 minuter bra och kontrollerat.

När du säger maratonfart, innebär det att bu och Håkon har samma fart där, och sen undrar jag lite runt uppdelningen, vilken vila ni har mellan era 20 minuters maratonbitar?

– Vilan har vi valt att ta två minuter mellan varje ”intervall”. Så relativt kort vila. Fartmässigt har Håkon lite bättre personbästa än mig. Han gjorde 2.18.52 i Tokyo, samma dag faktiskt som jag sprang på mitt personbästa i Sevilla med 2.20.14. Så fartmässigt är vi relativt nära varandra. Sen maratonmässigt har jag lite mer rutin med klart fler lopp, så det får väga upp att jag har lite långsammare tid.

Volymmässigt sa du att Håkon låg på klart fler mil i veckan, vilken veckodos har du?

– De varierar givetvis mycket från vecka till vecka, men om jag legat på 8-10 pass i veckan som gett runt 14-17 mil. Håkon har legat på 14 pass i veckan och många ”20+ mils” veckor.

Hur är din formstatus nu jämfört med när du sprang Sevilla Marathon?

– Jag tycker den är minst lika bra. Jag har ju inte kopierat min ”inflygning” till Sevilla nu till EM, men jag har många likheter med det upplägget jag hade då.
– Det är ingen raketforskning, utan tre veckor innan maran har jag haft en gradvis sänkning av mängd per vecka och sen har jag haft några tuffa pass där jag hela tiden sprungit med känslan att det ”kunde gått fortare, eller jag kunde kört mer”.

Många pratar runt EM-banan, är det något ni tittat på och justerat träningen efter?

– Ja, absolut. Jag fick tidigt information från Isabellah´s tränare och man Lars Andersson kring banan. Jag har ju inte haft möjlighet att åka dit och då har det varit bra att få beskrivet om hur det ser ut från någon som varit där och testat och kollat på banan.
Det framgår ju att banan är kuperad och har ett parti som är relativt brant. Så tajmingen att ladda upp på hemmaplan är nog ganska perfekt. Omgivningarna i Harsdal är väldigt kuperad och det är svårt att hittaplatta rundor. Så naturligt i alla löpning har vi fått backar, vilket tror jag ger väldigt bra träning att både klara uppförs och utförslöpningen. Banan har ju start och mål på samma nivå, så det kommer vara lika mycket uppför som utför, så träningen ner för backarna är också viktig.

Du har ju haft en förmåga att i dina bästa lopp springa med negativ split (snabbare andra halva), är det något du tänker på inför EM-loppet?

– Ja, det är en bra fråga. Jag har ju presterat som bäst när jag avslutat snabbare. Det har passat mig att ”växa in i loppet”. Men i EM handlar det ju inte om tider, utan om placeringar. Så jag kommer inte stressa för att ligga på någon speciell kilometertid, utan jag får anpassa på känsla. Det tror jag är den vägen som kan få mig göra ett riktigt bra lopp.

Har du något kvar träningsmässigt innan EM loppet förutom underhållande jogg?

- Ja, på onsdag innan söndagens lopp kör jag ett pass med lite fart. Det blir 3x5 minuter i lite snabbare fart följt av 4x300 meters intervaller. Det kommer gå på känsla och troligen helt utan klocka. Bara springa på och hitta flytet.

Marathon.se tackar för intervjun och inser att Emil har spännande dagar framför sig, och vi önskar lycka till gällande lopp och familj.

Emil Lerdahl är även en framgångsrik banlöpare, här i Finnkampen 2012 (29.52.14 på 10000 meter) tillsammans med Mustafa Mohamed och Mikael Ekwall.

Mer om EM i maraton 2014