VM: 37-årig italienska nya stjärnan
Kenyanska favoriten Edna Kiplagat vann till slut damernas VM-lopp i maraton. Men snacket efteråt handlar om italienskan Valeria Straneo som ledde loppet i 40 km. Med tiden 2.25.58 var hon endast 13 sekunder efter i mål. Valeria Straneo är med sina 37 år den äldsta medaljören i en löpgren i VM. Straneos sena genombrott kommer trots (eller tack vare) en ärftlig blodsjukdom.
Maratonloppet i Moskva med 27-gradig sommarvärme blev inte som de stora klunglöpningar vi är vana att se i mästerskapslopp. Startfältet sprack direkt när Straneo satte fart i täten, 5 km passerades på 17.05. Vid 10 km var det bara sju löpare som orkade hänga med: etiopierna Meselech Melkamu och Feyse Tadese, kenyanskorna Valentine Kipketer och Lucy Kabuu, japanskorna Fukushi och Mizuki Noguchi samt Kinas Jia Chaofeng.
Personbästa som Isabellah
Valeria Straneo har 2.23.44 som personbästa (Isabellah Anderssons svenska rekord är 2.23.41). Taktiken i lördagens VM-lopp var att hålla farten 3.25 per kilometer, detta trots den tuffa värmen och klarblå himmel över Moskva.
Regerande världsmästarinnan, kenyanskan Edna Kiplagat, startade betydligt långsammare och var 29 sekunder efter vid 10 kilometer. Med nästa 5 km på 16.54 så började dock Kiplagat ta igen försprånget och arbetade sig upp till täten, men det var först vid 40 kilometer som kenyanskan tog initiativet, ensam i täten med Straneo.
– Jag började få kramp i benen, så jag var tvungen att släppa iväg Edna (Kiplagat), berättade Valeria Straneo som var mycket nöjd med sin medalj efteråt:
– Jag tror jag är dagens överraskning, sade Valeria.
Tog bort den förstorade mjälten
Vändningen i Valeria Straneos karriär kom efter en operation i maj 2010. Läkare hade konstaterat att Valeria led av blodsjukdomen ärftlig sfärocytos. Det är en störning i de röda blodkropparnas ytskikt som gör dem känsliga och som obehandlat leder till anemi, det vill säga blodbrist.
För en långlöpare är blodbrist illa eftersom de röda blodkropparna sköter transporten av syre. Valeria sprang ändå på en hyfsad nationell nivå men var aldrig aktuell för landslag eller stora mästerskap innan operationen då den förstorade mjälten togs bort.
Själva operationen påverkar inte bildandet av röda blodkroppar men gör att deras livslängd återgår till normala.
Efter operationen har italienskan snabbt nått stora resultat. Hon vann landsvägsloppet Stramilano 2011, var tvåa i Rotterdam Marathon 2012 och var sjua i OS i London 2012.
– Mitt liv har ändrats radikalt efter operationen, jag har inte kunnat drömma om att vara med i OS eller att vara vice världsmästare, sade Straneo till italienska sporttidningen La Gazetta dello Sport.
Löpartokiga Italien som längtat efter interntionella framgångar sedan Stefano Baldinis OS-guld 2004 och pratar nu om att en ny stjärna är född:
– Jag tar ett mål i taget, jag är trots allt en gammal kvinna redan vid födseln, skojade Straneo som inte vill prata om OOS 2016 utan istället fokuserar på New York Marathon i november.