Marianne ordnade SM på 10 km
Vid Svenska Friidrottsförbundets årsmöte i Borås i helgen sade mötesdeltagarna ja till införande av SM på 10 km landsvägslöpning och nej till införande av sanktionsavgift på långlopp och motionslopp.
Hässelby SK hade motionerat om att det från och med 2014 ska införas SM på 10 km landsvägslöpning för seniorer och 22-årsjuniorer.
– 10 km landsvägslöpning är den deltagarmässigt största grenen inom svensk friidrott. Under 2012 var över 100 000 anmälda till tävlingar på 10 km. Vi tycker at det är hög tid att ge denna gren SM-status, skrev Hässelby i sin motion.
Svenska Friidrottsförbundets tävlingskommitté yrkade av formella skäl avslag på motionen. Förbundets styrelse gjorde tävlingskommitténs förslag till avslag, och argumenten för detta, till styrelsens yttrande över motionen.
I en känsloladdad argumentering för motionen fick Marianne Fricke Stjernström förbundsstyrelsen att ändra åsikt. Marianne knöt an till vad som tidigare sagts på årsmötet.
Det nya man ser att väldigt många håller på med löpning och motionslöpning. Hänger inte friidrotten med och anpassar verksamheten till detta så blir friidrotten lämnad kvar.
HUR KAN STYRELSEN AVSLÅ MOTIONEN?
– Jag fattar inte hur förbundets styrelse kan avslå den här motionen, inledde Marianne Fricke Stjernström med att säga.
– Jag trodde att vi vill locka fler medlemmar till klubbarna
– Jag trodde att vi vill ha en kraftfullare elit inom långlöpningen
– Jag trodde att vi vill få ett växande intresse för vår sport, bland medier och allmänhet.
– Att inkludera långlöpningen i den traditionella friidrotten, och att införa SM i landsvägslöpning på 10.000m kan bidra till detta.
Marianne framhöll brister i förbundets avslagsyrkande. Hon förklarade att hon – till skillnad från förbundsstyrelsen – anser att det är stor skillnad mellan att springa 10 000 m på bana och på landsväg:
– Den som sprungit 25 varv runt runt tillsammans med en handfull kombattanter vet att skillnaden är rätt stor mot att springa på vägar som leder någonstans bakom svängar och backar både upp och ned. Gudarna ska veta att förnedringen att bli varvad - ibland gång på gång - också är en skillnad.
Marianne påpekade att däremot är höjd, stav, längd, tresteg och kula exakt samma grenar inomhus och utomhus, med undantag för vädret. Ingen har ifrågasatt att det finns SM både inomhus och utomhus i dessa grenar.
APPLÅDER OCH AJOURNERING
Mariannes inlägg möttes av applåder, något om är ovanligt på friidrottens årsmöten. Hennes inlägg, och mötesdeltagarnas reaktioner, överraskade uppenbarligen förbundsstyrelsen som begärde att mötet skulle ajourneras.
Efter pausen klev styrelseledamoten Toralf Nilsson upp i talarstolen och berättade att styrelsen ändrat sig och nu yrkade bifall till motionen.
– SM 10 km ska bli en del av friidrottsfamiljen, förklarade han.
Ingen mer yttrade sig i denna fråga, och motionen bifölls sedan med acklamation.
Att förbundsstyrelsen på det här sättet gör en kovändning under ett årsmöte, och samtidigt går emot sin egen tävlingskommitté, är mycket ovanligt.
– Jag var chockad. Har aldrig varit med om en sådan succé, kommenterade Marianne Fricke Stjernström, som är en av ledarna för Hässelby SK:s långlöpargrupp.
– Många kom fram och gratulerade mig efter årsmötet.
INGEN BESKATTNING AV LÅNGLOPPEN
Ytterligare en motion som berör långlöpningen och motionslöpningen behandlades på årsmötet. Det var Södermanlands och Västerbottens distriktsförbund som motionerat om att införa en sanktionsavgift av långloppen.
För att säkerställa distriktens förmåga att utföra centrala delar av sin verksamhet ville motionärerna att en avgift på fem kronor per anmäld löpare ska tas ut av Svenska friidrottsförbundet på alla sanktionerade långlopp/motionslopp.
Här var förbundsstyrelsen skarp i argumenten för avslag av motionen. Förbundets ordförande Lars Riste argumenterade kraftfullt för avslag av motionen vid årsmötet.
Efter det att sju-åtta talare yttrat sig beslutade årsmötet med klar majoritet att avslå motionen.