Allroundskon håller på att försvinna
Träningsskorna i 2013 års skotest har svårt att klara alla underlag.
Titta på en vanlig träningssko och du ser att slitsulan är uppdelad och i mellanrummen fastnar lätt grus, stenar och kottar.
– Men skotillverkarna har goda ambitioner med den nya sulkonstruktionen, säger testledaren Jörgen Lindh.
Årets största skotest är igång. Närmare 70 modeller är ute på vägarna runt om i Sverige på Marathon.se:s testlöpare. Årets test leds av Jörgen Lindh, expert som arbetat med löparskor i många år på Löplabbet.
I Årets största skotest som genomförts sedan sluet av 1980-talet och som 1996 togs över av Marathon.se har varje vår ett stort antal träningsskor för löpning testats. Fokus har alltid varit på skor för motionärer. Mängdträningsskor som ska klara en säsongs löpning.
2013 års stora skotest kommer att presenteras i sin helhelhet i början av april. Men redan vid utprovningen och granskningen av årets mängdträningsmodeller så konstaterade testteamet att de delade slitsulorna kommer att få det svårt på en del underlag.
– Det handlar om att dels spara vikt men också att få flexiblare och en mer följsam sko vilket bör kunna ge en bättre löpkänsla, säger Jörgen Lindh.
– Förr så köpte folk kanske en sko för alla underlag, men frågan är om dagens träningsskor klarar terräng eller om man kanske hellre ska satsa på att komplettera med en trailsko.
I stort sett alla märken har karvat djupt i sulorna. Mycket tankearbete har ägnats för att hitta rätt flexibiletet men samtidigt styra steget. Alla märken har utvecklat sin filosofi och patenterade lösningar.
– Helt klart är årets modeller påverkade av de årens trender med barfotalöpning och ”natural running”. Vi ser det inte bara i sulorna utan i hela konstruktionerna.
Man pratar som Puma om att förstärka och utnyttja fotens naturliga fjädring.
Om det fungerar?
– Det ska bli intressant att se testlöparnas kommentarer och erfarenheter, säger Jörgen Lindh.
Årets största skotest publiceras i början av april på Marathon.se