Nytt chip funkade dåligt i Lidingöloppet
Cirka 500 löpare blev utan chiptid i Lidingöloppet. Nu får tidtagningsföretaget Neptron gå igenom videofilm från målgången för att manuellt knappa in tider i resultatlistan för de löpare som missats.
– Det rör sig om 2-3 procent av löparna som inte har fått någon chiptid, säger Gunnar Larsson ansvarig på Neptron som i Lidingöloppet använde ett för året nytt engångschip.
– Vi har tidigare använt och testkört systemet med engångschip i två av våra lopp utan några som helst problem, skriver Lidingöloppet på sin hemsida. Hanteringen av chipen skulle vara enklare för både löpare och arrangör och dessutom så skulle systemet vara mera exakt än tidigare system.
Chiptidtagning med ett aktivt chip har använts sedan mitten av 1990-talet. Championchip och Mika Timing som utvecklade tekniken med ett chip som fästes i skon är fortfarande den största aktören i världen. Genom sitt svenska bolag EST har man under 2012 varit ansvarigt för bland andra GöteborgsVarvet, Asics Stockholm Marathon och Midnattsloppet.
Lossnade i Varberg
Men chiptekniken är inte helt billig och för arrangörerna har det varit ett pyssel att para chipen som fästs i skon med nummerlappar - och dessutom samla in den efter loppen.
Därför har det under de senaste åren utvecklats nya chip. EST testade ett nytt i Varbergs stadslopp i somras. Ett chip som klistrades på nummerlapparna men som lossnade när löparna svetttades och resultatet blev att många löpare blev utan chiptid.
Norrköpingsbaserade RaceTimer har i flera år med framgång använt engångschip som är fäst i nummerlappen. RaceTimer levererar till stora lopp som Tjejmilen och Tjur Ruset men tekniken har en begränsning i den port som måste genom för att registreras. Den kan helt enkelt inte vara hur bred som helst.
Nettotid var aldrig aktuellt för Lidingöloppet
En fördel med chiptidtagning är att man kan börja ta tiden när löparen passerar startlinjen. På det sättet får alla löpare en tid på samma sträcka. Det blir heller inte nödvändigt att ha en bra position i starten. Nettotider används bland annat i GöteborgsVarvet och Asics Stockholm Marathon.
Men den breda starten på Koltorps gärde för Lidingöloppet är en mardröm för tidtagarna. Dessutom startar inte alla löpare på samma startlinje. Nu startade Neptron tidtagningen för löparna på respektive grupps startskott. Det blir alltså inte några nettotider i Lidingöloppet för någon löpare.
Diskussionerna har gått höga på olika forum efter Lidingöloppet. Kritiken mot tidtagningen har varit hård. Något som Lidingöloppet har tagit på allvar och nu försöker ställa till rätta:
– Vi har tidigare använt och testkört systemet med engångschip i två av våra lopp utan några som helst problem. Hanteringen av chipen skulle vara enklare för både löpare och arrangör och dessutom så skulle systemet vara mera exakt än tidigare system.
– Lidingöloppet ber så mycket om ursäkt för besvär i samband med resultatrapporteringen och kommer att hålla alla informerade via hemsidan.