Isabellah siktar på ännu ett rekord
Isabellah Andersson gillar inte att tillbringa onödig tid på aldrig så lyxiga hotell när hon ska tävla i maratonlöpning. Därför anlände hon till The Westin Marina hotell i Dubai först efter midnatt natten mellan onsdag och torsdag.
Efter en resa från Eldoret i Kenya till Dubai som tog 13 timmar – inklusive sju timmars väntan i Nairobi – kom Isabellah till tävlingshotellet sist av alla inbjudna stjärnor. Hon checkade in på hotellet drygt 30 timmar innan starten för Dubai Marathon som sker klockan 07.00 på fredagen (kl 04.00 svensk tid).
Isabellah vill alltid komma till tävlingsorten så sent som möjligt för att få maximal effekt av träningen på hög höjd i Kenya.
Hon har lätt att sova på flygplan, så långa resor är inget större problem.
Dubai Marathon och ASICS Stockholm Marathon är Isabellahs favoritmaror. Hon har tävlat i Dubai de två senaste åren och satt svenska rekord båda gångerna. I fjol blev det en tredjeplats på 2.23.41.
– Jag ska försöka springa snabbare nu, förklarar Isabellah som har tränat hårt i Eldoret de senaste månaderna. Som mest har det blivit 28 mil på en vecka. Normalt ligger träningsdosen på drygt 20 mil i veckan.
Isabellah och hennes man/tränare Lars Andersson hade sällskap av Dismas Lotira till Dubai. Lotira är sedan i somras anställd av Lars och Isabellah för att hjälpa fjolårets VM-sjua hålla rätt tempo under träningarna.
Han bor hemma hos familjen Andersson och är med på alla träningspassen i Eldoret.
På fredag ska han för första gången paca Isabellah i en tävling.
För de kvinnliga topplöparna är Dubai Marathon ett lopp av helt annan karaktär än VM eller OS.
Här är det tillåtet med manliga farthållare i damklassen, och några av de bästa har – i likhet med Isabellah – tagit med sig egna manliga farthållare.
- Nu gäller det att försöka springa på den tid som jag har tränat för de senaste månaderna, kommenterar Isabellah.
– Jag är helt fri och kan styra mitt lopp i det tempo som jag vill hålla.
– Ett mästerskapslopp är något helt annat. Där handlar det om taktik och om att få en bra placeringen. Tiden betyder inte något.
Isabellah och Lars har redan bestämt vilket tempo som Isabellah ska hålla i årets första maratonlopp, om hon känner sig i hundra procent form på fredag. Hon och Dismas Lotira, som gjort 2.13 på maraton, har testat det tempot under träningar den senaste månaden.
– Vi pratar lite med varandra under loppet. Jag säger om jag tycker att tempot känns bra, eller om vi ska springa fortare eller långsammare, berättar Isabella.
Dubai Marathon avgörs i år på en ny bana. Den gamla banan var extrem med långa raksträckor och endast sex kurvor som möjligen kunde dra ned tempot något.
Den nya banan har fler kurvor, men det finns fortfarande långa rakor. Från 9 km till 22 km följer banan en kustväg. Det är spikrakt framåt och inte många centimeters nivåskillnad.
Efter vändpunkten vid 22 km går banan sedan 11 km tillbaka på samma raka, flacka väg.
Det är den inledande och avslutande biten som innehåller några kurvor, men banan är mycket snabb.
Start och mål är numer vid Burj Khalifa-tornet som med 828 meter och 164 våningar är världens högsta byggnad.
Väderleksprognosen talar om 17 grader vid starten klockan sju och ett par rader varmare två och en halv timme senare.
Dubai Marathon noterar i år rekord med 15 000 anmälda, den stora majoriteten av dem springer 10 km eller 5 km.
Arrangörerna lockar med 1 miljon dollar i prispengar till de bästa maratonlöparna i herr- och damklassen. Det är en av de högsta prissummorna i internationell maratonlöpning.
De två vinnarna belönas med 250 000 dollar var.
Åtta av de anmälda kvinnliga löparna har bättre personliga rekord än Isabella Anderssons 2.23.41.
Av de arton löparna i det kvinnliga elitfältet kommer elva från Etiopien och tre från Kenya.
Aselefech Mergia från Etiopien, som vann loppet i fjol på 2.22.45, siktar på att försvara den segern.
27-åriga Lucy Wangui Kabuu från Kenya gör en intressant maratondebut. I fjol var hon världstvåa på halv maraton med 1.07.04.