Buud snabbast av alla i Xperiathon
Ultrastjärnan Jonas Buud vann lördagens Xperiathon. På fredagen offentliggjordes resultatet i världens ensammaste marathon. En evenemang som dominerades av svenskar med Ulrika Jansson från Luleå som vinnare i damklassen på 4.20.15 och Jonas Buud i herrklassen med goda 2.33.01.
Reklamen utropade loppet till världens ensammaste maraton.
Loppet, Xperiathon, var en del i Sony Ericssons kampanj för sin nya smartphone.
Kravet för att delta var att man skulle springa loppet med en smartphone med GPS som registrerade loppet. Var som helst i världen kunde man genomföra sitt lopp, och startiden var kl 12.00 lördag den 26 november.
128 löpare i 17 länder utmaningen att springa maraton eller halvmaraton.
Varför ställde du upp i Xperiathon, Jonas?
– Ja, varför? Jag skulle ändå springa långpass på just den lördagen, så då passade det bra. Sen blev det ju lite fortare än ett normalt långpass.
Men du sprang ju alltså ett maraton, över 42km, är det ett standard långpass för dig?
– Ja, jag sprang runt Orsasjön och jag brukar springa den rundan lite då och då, och i vanliga fall brukar jag dessutom springa lite längre.
Jag brukar lägga in en ganska bra backe på rundan och då blir det runt 5 mil. Nu skippade jag backen men körde i gengäld lite fortare.
Hade du någon speciell strategi för loppet, eller var det just bara ett träningspass?
– Jag hade ju tänkt hålla ganska bra fart från start, så kanske inte ett helt normalt träningspass. Men det flöt på riktigt bra, och jag höll riktigt jämn fart hela vägen.
Det kändes förvånansvärt lätt hela vägen.
Via din blogg vet jag resultatet, och jag själv kan ju inte annat än förundras över att du går ut och har 2.33 på maran solo på ett träningspass. Du verkar grymt stark nu?
– Jo, det går bra nu. Om jag jämför med första gången jag sprang New York Marathon för några år sedan hade jag 2.36 och var supernöjd med det.
Nu gör jag ännu snabbare på ett träningspass, och det känns ju onekligen bra. Jag hade ju inte laddad upp något speciellt för loppet, utan det var ett träningspass.
Jag var ganska fräsch efteråt, och det känns också bra med tanke på den fortsatta träningen.
Du säger att du inte laddade upp på något speciellt sätt, men hur gjorde du med vätska och hade du någon support längs vägen?
– Jag körde helt själv, men jag hade med mig en vätskeryggsäck så jag hade vätska till hela passet.
Nu skulle du ju springa med en smartphone för att kunna tävla i Xperiathon, brukar du springa med telefonen?
– Nja, inte så ofta. Jag brukar springa med GPS klocka, men sen när jag kör lite udda rundor i skogen brukar jag ha med telefonen där jag då har en "app" som berättar var jag är.
Då kan min fru Zandra ha koll på mig så att om jag tar slut eller springer bort mig totalt kan hon hitta mig...
Om vi lämnar loppet, hur ser framtiden ut för Sveriges outstanding främsta Ultralöpare och faktiskt också statistik trea på maratonsträckan 2011 i Sverige?
– Det blir en ganska intensiv vår 2012. Först blir det VM på 100km den 22 april i Italien, och därefter gäller det att ladda om mot Comrades Marathon (89km) som avgörs den 3 juni.
Känner du att det funkar köra två så långa lopp med så pass kort mellanrum?
– Ja, jag tror faktiskt det. Jag var snabbt fräsch efter 100km VM i år som gick i september, och kunde snabbt både ladda om till Lidingöloppet och sen Amsterdam Marathon i oktober på 2.23.
Via dina 2.23 är du just nu 3:a i svenska statistiken på maraton 2011, blir du inte sugen på att göra en satsning mot maratonsträckan och testa hur snabbt du kan springa?
– Nej egentligen inte, även om jag gör under 2.20 är jag ju väldigt långt ifrån de bästa och det är ju oerhört många löpare idag som gör under den gränsen.
– Då är det roligare att satsa på och vara bra på ultralöpningen. Där är det inte så många i världen som kan springa från mig.
Träningsmässigt inför 2012, kommer du göra några förändringar eller blir det samma upplägg som i år?
– Det blir nog ganska lika, men eftersom VM ligger så tidigt på året kommer jag bland annat köra ett läger i Portugal och även ha några dagars träning i Madrid.
För det gäller ju att vara bra igång ganska tidigt på säsongen.
Vi får avsluta med att gratulera till ett imponerande Xperiathon, och samtidigt passar jag på med en fråga om du har några vinterlöpningstips till vintertränande löpare?
– Jag tycker lunchpass är riktigt bra att genomföra sin träning på under vintern. Kan man flexa lite i sin tid på jobbet och kanske ta 30 minuter längre lunch och sen jobba lite längre är det bra.
Då har man förmånen att kunna genomföra träningen när det är ljust.
Då blir träningen både blir lättare att genomföra och man undviker säkert också onödiga halkskador som man lätt får på vinterunderlag i mörkret.