Jonas Buud ny bloggare

Marathon.se kan stolt presentera en regerande Europamästare som ny bloggare.
Ultralöparen Jonas Buud är en mästare på att springa långt, riktigt långt. Visst blir man nyfiken på hur man tränar för att klara lopp som är längre än maraton?

Det blir nog mest runt upplägg på träningen, och sen upplägg på loppen. Men utöver det blir det givetvis lite runt familjen. Familjelivet med två små barn och fru inverkar ju ibland på träningen, och där tror jag många småbarnsföräldrar kan känna igen sig.
Jonas Buud om sin blogg

Utan överdrift kan man benämna Moras Jonas Buud som Sveriges klart snabbaste och just nu mest meriterade ultralöpare.
Han har de senaste åren haft fantastiska framgångar på distansen längre än maraton med segrar i Europamästerskapen på 100 km både 2009 och 2010 och i samma lopp fick han silvermedaljen på världsmästerskapen över 100km.

2011 siktar Jonas närmast in sig mot klassiska Comrades Marathon i Sydafrika som är ett lopp på 89 km med runt 18000 deltagare.
Jonas kommer att blogga om sin ”Ultraträning” mot Comrades Marathon och sedan vidare mot att förlänga sin svit på 4 raka segrar i Swiss Alpine Marathon som går i slutet av juli.

Hur har vinterträningen gått hemma i Mora?

Det har funkat ganska bra, även om ett trasigt löpband gjort att några pass frusit inne. Uteblivna bandpass har också medfört att jag inte sprungit lika många pass i högre distansfart, men i gengäld har det blivit fler pass i backarna runt Mora. Så totalt sett tycker jag det gått bra att springa i vinter här i Mora då snön har varit löpvänligt genom att den varit fint och hårt packad och vi har sluppit ismodden.

Som jag förstått är träningen inriktad mot Comrades Marathon. Fick du en inbjudan via dina fina meriter de senaste åren på Ultradistanserna?

Ja, jag fick till och med två inbjudningar. Dels åker jag med Springtime Travel som någon form av Galjonsfigur för resan för de svenska resenärerna men sen kommer jag att tävla för ett sydafrikanskt ”löparstall” som heter Nedbank. Via att jag springer för Nedbank Teamet kommer jag förhoppningsvis ha tillgång till lite extra support i form av transporter och sedan langning och peppning längs banan.

Hur ser ett ultraupplägg ut träningsmässigt?

Träna så mycket som möjligt, men samtidigt hålla sig hel och frisk!!
Jag tror faktiskt att de uteblivna snabbare passen på bandet gjort att jag haft mer marginal till ”skadegränsen”.

Räknar du kilometer per vecka, och hur långa är dina längsta pass?

Nej inte direkt, det blir som det blir. Men det brukar landa runt mellan 12-18 mil per vecka. När det gäller enskilda pass blir det som längst 50km. Längre än så tycker jag sliter för mycket, och man tappar träning efteråt. I gengäld blir många av mina längre rundor ganska kuperade. I går körde jag tillexempel 4 mil där jag rundade pistmaskinen uppe i Gesundaberget.

Du har ju sprungit bra även på ”korta” marathonsträckan. Vad är skillnaden i känslan efter en maran kontra en Ultra?

Efter en mara är jag mest sliten i benen, men efter en Ultra är det mer hela kroppen som är slut. Så visst är det stor skillnad.

Nu när du startar upp att blogga här på Marathon.se, vad kan läsarna förvänta sig?

Det blir nog mest runt upplägg på träningen, och sen upplägg på loppen.
Men utöver det blir det givetvis lite runt familjen. Familjelivet med två små barn och fru inverkar ju ibland på träningen, och där tror jag många småbarnsföräldrar kan känna igen sig.
Sedan hoppas jag också kunna berätta lite runt Comrades Marathon eftersom jag inte tror det är så många som känner till hur stort loppet egentligen är. Det ska bli kul och spännande att blogga för en större läsarkrets än hittills. Jag har ju bloggat tidigare och jag tror också det är en del som följer mina träningsrapporter via Facebook.